Eladta a szlovákiai OTP Leasinget a Merkantil Bank

Az OTP száz százalékos tulajdonában levő Merkantil Bank eladta a szlovák OTP Leasing-ben levő tulajdonrészét, ezzel együtt az OTP Banka Slovensko is kiszállt a társaságból. Az indok szerint a hitelválság miatt kevesebb autót vásárolnak az emberek, s ezzel jelentősen csökken a kereslet a gépkocsi-finanszírozás iránt.

Az OTP Bank száz százalékos tulajdonában lévő Merkantil Bank Zrt. értékesítette a szlovák OTP Leasing-ben lévő tulajdonrészét - közölte az OTP. A lízingcég másik tulajdonosa, az OTP Banka Slovensko ugyancsak eladta a szlovák társaságban meglévő részesedését. Az OTP Leasing a cseh Credium pénzügyi vállalat kezébe került, amely a francia SOFINCO száz százalékos leányvállalata. A vételár üzleti titok.

A lépést a Merkantil Bank Zrt. új regionális stratégiájával indokolják, amelyet a nemzetközi pénzügyi folyamatok negatív hatásai  miatt változtattak meg. Kolossváry Ádám, elnök-vezérigazgató a múlt héten az MTI-nek elmondta: az idén a gépjármű-értékesítés visszaesésével jelentősen csökkent a kereslet a gépkocsi-finanszírozás iránt, hétről hétre mérséklődik a beadott  hitelkérelmek száma. A forgalom visszaesése miatt a Merkantil-csoport teljesítménye az idén kisebb lesz a vártnál.

A devizahitelek nemzetközi pénzügyi válság miatt emelkedő kamat-  valamint árfolyamkockázata egyre jobban tudatosul az ügyfelekben,  ami mérsékli a hitelfelvételi kedvet, másfelől a finanszírozókat is  óvatosságra inti a refinanszírozási költségek és a kockázatok  emelkedése - tette hozzá. A Merkantil-csoport külföldi piacain sem jobb a helyzet, a  kereslet jelentősen visszaesett más országokban is, a hitelek megdrágultak, a kockázatkezelés szigorúbbá vált, a bankközi piac  megdermedése megnehezíti és megdrágítja a refinanszírozást. A bank ezért felfüggesztette az orosz, ukrán és kazah terjeszkedést, jelenleg a belföldi piacra összpontosít - mondta Kolossváry Ádám.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.