"Csak stressz esetén" jöhet egy új IMF-program

A magyar kormány valószínűleg csak komoly "piaci stresszhelyzet" esetén kérne újabb IMF-finanszírozást - vélekedtek az önkormányzati választások után várható fejleményekről hétfői kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege hétfői helyzetértékelésében közölte, hogy nem ért egyet azokkal a piac szereplőkkel, akik szerint a kormány a helyhatósági választások után új hitelprogramot kívánna kötni a Nemzetközi Valutaalappal. "Ez nem illene bele egy olyan kormány karakterébe, amely kifejezett célként határozta meg a nemzetközi szervezetektől független gazdaságpolitika folytatását" - vélekedtek a Morgan Stanley londoni feltörekvő piaci elemzői.

A ház szerint "nem kétséges", hogy az IMF továbbra is kész és képes segíteni Magyarországnak, akár az új elővigyázatossági hitelkeret hozzáférhetővé tételével, akár a jelenlegi egyezmény meghosszabbításával. A Fidesz-kormány azonban valószínűleg csak akkor keresné meg ismét a valutaalapot, ha "a finanszírozási piacok súlyos stresszhelyzetbe kerülnének, de előbb nem".

Az újabb magyarországi IMF-program esélyeiről és szükségességéről eltérő előrejelzések forognak a City elemzői között, de az utóbbi időben többségi véleménnyé vált az a prognózis, hogy a magyar kormány nem fordul újabb hitelmegállapodásért a Nemzetközi Valutaalaphoz.

A BNP Paribas bankcsoport citybeli elemzői a magyarországi választásokkal kapcsolatos kommentárjukban "valószínűtlennek" nevezték az IMF-program megújítását, ezért szerintük a befektetői figyelem az önkormányzati választások után a 2011-re szóló költségvetési javaslatokra összpontosul.

A 4cast nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport értékelése szerint azonban az IMF-hez fűződő "köldökzsinór" elvágása és az új egyezmény megkötésének kormányzati elvetése "kockázatos stratégiának" bizonyulhat abban az esetben, ha Magyarország ismét kiszorulna a nemzetközi kötvénypiacról.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg minapi elemzésükben az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport szakértői, közölve: "az elmúlt napokban világossá vált", hogy az IMF-tárgyalások újrakezdését a kormány továbbra sem tekinti sürgős feladatnak. Magyarországnak "ebben a pillanatban" nincs is igazán szüksége a valutaalap pénzére, ám a magyar piac továbbra is különösen érzékeny a befektetői hangulat változásaira, és ha a szélesebb európai piaci összkép romlik - például ha az esetleges írországi vagy görögországi törlesztési leállás kockázata érdemlegesen megnövekszik -, akkor a magyar kötvénypiac befagyhat - vélekedtek az Eurasia londoni elemzői.

A ház szerint egy hiteles költségvetési reformterv, amelyhez az IMF-fel és az EU-val fenntartott jó viszony - valamint egy megállapodás - is járul, jelentősen elősegíthetné a magyar kötvényadósság kockázati felárainak csökkenését. A térséginél magasabb magyar kötvényfelárak "folyamatos és felesleges" pénzügyi terhet rónak az országra - tették hozzá az Eurasia Group szakelemzői.

A Morgan Stanley hétfői londoni kommentárja szerint az önkormányzati választásokon aratott kormánypárti győzelemnek - amely erősíti a Fidesz hatalmi pozícióját és szélesíti mandátumát - "elvben" csökkentenie kellene a kampányidőszakra jellemző bizonytalanságot és lehetővé kellene tennie, hogy a kormány gazdaságpolitikája világosabbá váljék, ezért ez önmagában pozitív tényező.

Ám "ahogy azt az áprilisi (parlamenti választások) után is láttuk", a több hatalom nem mindig eredményez világosabb politikát és nagyobb stabilitást - fogalmaztak a Morgan Stanley elemzői. A ház szerint a tervezett egységes adókulcs az egyik olyan kérdés, amelyben a piac "valamelyes tisztánlátást" szeretne, miután "egymásnak ellentmondó üzenetek" érkeztek a kormány részéről azzal kapcsolatban, hogy ezt az adófajtát milyen ütemben kívánják bevezetni.

Korábban "úgy tűnt", hogy az új adórendszert fokozatosan léptetnék életbe, elkerülendő a jelentősebb sokkokat a bevételi oldalon, Orbán Viktor miniszterelnök azonban nemrégiben jelezte, hogy szeretné 2011-től azonnali hatállyal bevezetni a 16 százalékos egységes adókulcsot - írták a Morgan Stanley elemzői. A ház londoni szakértői szerint mindent egybevetve "szinte bizonyos", hogy az új adórendszer életképességéhez további kiadáscsökkentések - vagy pedig a bankadó mintájára más területeken is hasonló, egyszeri különilletékek - válnak szükségessé.

A piac pontosan ezekre az intézkedésekre összpontosítja majd a figyelmét, amikor október közepén a kormány elé kerül a jövő évi költségvetési tervezet - jósolták a Morgan Stanley feltörekvő piaci elemzői. A cég szerint a tavalyi költségvetési hiány felfelé módosításával az idei év költségvetési kiindulópontja is rosszabb lett a korábban gondoltnál.

A kormány ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy nincs szükség további megszorításra, látni kell azonban a szeptemberi és az októberi költségvetési számokat annak megítéléséhez, hogy ez az álláspont összeegyeztethető-e az idei 3,8 százalékos, és a jövőre kitűzött 2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycéllal - vélték a Morgan Stanley elemzői. A ház hétfői londoni értékelése "érdekes időzítésnek" nevezte, hogy a felfelé módosított tavalyi hiányadatokat éppen az önkormányzati választások előtt jelentették be.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.