'Az egész sertéságazat bajban van'
Hagyományos felszámolás vár a kapuvári húsüzemre, miután a jelenlegi formájában nem képes tovább működni – jelentette ki a 180 percben a Hússzövetség elnöke. Éder Tamás ennek ellenére bízik abban, hogy a rendelkezésre álló eszközök új tulajdonoshoz kerülnek.
Kifejtette: a teljes ágazat bajban van, évek óta komoly strukturális válság terheli, amely egyre mélyül. Ennek egyik oka a sertésállomány drasztikus csökkenése – hangzott el a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Éder Tamás kiemelte: a magyar húsipar számára a legfontosabb "input" a sertés, ahol azonban ilyen mértékben csökken az állomány, az előbb-utóbb a termelői ágazatot is érinti, mert azt nem lehet hosszú távon a távolról hozott alapanyagokból fenntartani.
A másik probléma, hogy a kőkemény piaci versenyt azok nyerik, azok eredményesek, akik a tevékenységük jelentős részét ki tudják vonni az adózás különböző formái alól – közölte. A kapuvári húsüzem 2004 óta veszteséges, a céggel foglalkozó felszámoló pedig azt mondta: nem látott még olyat, hogy egy vállalatnál ennyire ne legyen likvid tőke. A Hússzövetség elnöke szerint ez is azt mutatja, hogy a Kapuvári Hús Zrt. súlyos gazdálkodási válságba futott, évek óta próbál túlélni.
Ha egy cég veszteséges, akkor a tulajdonosnak kell egyre több pénzt beletennie, hogy életben maradjon a vállalkozás, alapanyagot vehessen, és ki tudja fizetni a dolgozók bérét – mondta, hozzátéve: ennek a tulajdonosi szerepvállalásnak lett most vége, miután képtelen a Magyarországon tapasztalható a zavart piaci versenyben részt venni. (forrás: hirado.hu)