„Megmérgezi" magát a Fed

Ezúttal 800 milliárd dollár önt a piacra a Fed, hogy megelőzze a pénzügyi-gazdasági válság elmélyülését, s hogy felébressze és felpörgesse a szunnyadó hitelpiacokat.

Nyolcszázmilliárd elkölthető dollárral lép a piacra az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), amely ebből az irdatlan nagyságú összegből mintegy 500 milliárdért bevásárol a lehető „legmérgezőbb", azaz fabatkát sem - vagy alig - érő jelzálogfedezetű értékpapírokat, elsősorban válság kellős közepén államosított Fannie Mae és Freddie Mac által kibocsátottakat előnyben részesítve.

Erre külön programot hirdet, s mivel apparátusa kevés a folyamat teljes körű végrehajtására és ellenőrzésére, vagyonkezelőket bíz meg a feladattal. Ami biztos, a jelzálogpapírok felvásárlását már a jövő év elején meg kellene kezdeni Washington szándékai szerint

Kétszázmilliárd dollárosra tervezik azt a keretet, amelyből kölcsönt nyújtanak az úgynevezett ABS-ek, vagyis eszközfedezetű értékpapírok birtokosainak. A legkisebb, százmilliárdos tételt pedig a jelzáloghitel folyósítók közvetlen kötelezettségeinek átvállalására fordítják. Utóbbinál is a Freddie-Fannie páros a fő kedvezményezett.

A padlón lévő lakossági és kisvállalkozói hitelezés felpörgetése, ezen túl a fogyasztás „szokásos" szintre hozása a cél, miáltal a recesszió is csökken, több termékre lesz szükség, nő a GDP, s ezzel párhuzamosan múlik a fenyegető deflációs veszély. A lakáshitelezés könnyebbé tétele is kiemelt cél, tekintve, hogy az amerikai gazdaság egyik igazi húzó ágazata, az építőipar lassan krónikus megrendeléshiányban szenved, felpörgetése közérdeknek számít.

A tőzsdéken még fog az eufória, amit az újabb és újabb mentőcsomagok bejelentése vált ki, ezuttan a lanyha mínuszban szundikáló New York-i Dow Jones ipari index 150 pontos emelkedésbe csapott, s a jó hangulat átragadt a világ - még nyitva tartó - többi börzéjére is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.