''Beértek a kormány aktív iparpolitikájának eredményei''

A KSH legfrissebb adatai szerint az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt 2012-höz képest, az előző év decemberében pedig 6,8 százalékkal bővült 2012 azonos időszakához viszonyítva.

A Nemzetgazdsági Minisztérium szerint beértek a kormány aktív iparpolitikájának eredményei: a tavalyi év második felében folyamatos volt az ipari teljesítmény erősödése, és tartós növekedést vetíthet előre, hogy a feldolgozóipari ágazatok rendelésállománya kiugróan magas mértékben, csaknem 85 százalékkal emelkedett 2013 decemberében - írják közleményükben.

A tavalyi év növekedési fordulatot hozott a hazai járműipar életében is, a termelésbővülés húzószektora ugyanis a járműgyártás volt: kibocsátása kiemelkedő mértékben, 19 százalékkal, kivitele pedig több mint 18 százalékkal nőtt 2013-ban. Az ipari export éves szinten 4,9, míg decemberben 12,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábban mértekhez képest.

A feldolgozóipar termelése is javult 2013-ban: a kibocsátása az év első felében még a 2012-es szint alatt mozgott, a második felében már 5,3 százalékkal meghaladta azt, így az év egészében a feldolgozóiparban 2 százalékos termelésbővülést regisztráltak. Összesen hat alágban nőtt a termelés tavaly.

Az év utolsó hónapjában is jó teljesítményt nyújtott a feldolgozóipar: a szektor 8,6 százalékos növekedést tudott felmutatni, melyben nagy szerepe volt annak, hogy tizenhárom alága közül nyolcban volt tapasztalható termelésbővülés. A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása közel másfélszeresére emelkedett. A második legnagyobb alág, az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 6,4 százalékkal nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.