BMV, vagyis Bosch-Mercedes Villamosművek

Németországban tartani a szaktudást, többek között ez motiválta a Daimler és a Bosch közös villanyautó projektjét.

Prémium kategóriájú elektromos autók fejlesztésében és gyártásában állapodott meg a Daimler AG és a Robert Bosch GmbH, melynek vegyesvállalat milliós szériát tervez. A megállapodást már csak az Európai Bizottság trösztellenes hatóságának kell jóváhagynia. A Hildesheimben felépülő EM-motive GmbH központjában villanymotorokat fejlesztenek és gyártanak, az új telephelyen és a stuttgarti üzemben száz munkahely létesül.

A Daimler és a Bosch között az elektromos hajtás terén létrejött együttműködés célja, hogy koncentrálja a szakismereteket és kiaknázza a szinergiákat, ennek eredményeként pedig felgyorsítsa az elektromos prémium autók erőforrásainak fejlesztését, beleértve az akkumulátort, üzemanyagcellát és hatótávolság-bővítését is szolgáló rendszereket.

A gyártás 2012. elején indul, a tervek szerint a vegyesvállalat 2020-ig több mint egymillió villanymotort fog előállítani. Ezeket beépítik a Daimler több modelljébe, de a Bosch más márkáknak is szállít majd, a fő felhasználó a Mercedes-Benz és a Smart lesz, először a kétüléses ForTwo miniben forgalmazzák majd. A vegyesvállalat által gyártott modulegységek és motorok a tisztán elektromos hajtású autók széles körébe beszerelhetők lesznek.

A Daimler AG környezetvédelmi igazgatója és e-hajtás kutatási és műszaki alelnöke Dr. Herbert Kohler professzor szerint: „Az elektromos motorok a lítium-ion akkumulátorokhoz hasonlóan kulcsfontosságú elemei az elektromos autóinknak és nagyon fontos, hogy az ezen a téren meglevő szaktudás Németországban maradjon..”

Wolf-Henning Scheider, a Robert Bosch GmbH igazgatósági tagja (az alvázrendszerek, elektromos hajtások, indítómotorok és generátorok divízió felelőse) így nyilatkozott: „Ez a szövetség az európai gépjárműipar jövőjét biztosító beruházásként fogható fel. Emellett tökéletesen kiegészíti a vevőinknek kínált elektromotor-választékunkat”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.