50 milliárddal tartozunk a közműszolgáltatóknak

A rezsicsökkentés sem segít a lakossági hitelállomány mérséklésében. Főleg a vízdíjat nem fizeti a magyar.

A válság kezdete óta jelentősen megugrott a hazai háztartások tartozásállománya a közművekkel szemben – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint az adóssághegyet a nyáron bejelentett rezsicsökkentés sem mérsékli.

Jelenleg mintegy 20 milliárdnyi vízszámlát nem egyelítettek ki a fogyasztók szolgáltatóiknak. A 20 milliárdból mintegy 60 százalékot tesz ki a lakossági tartozások aránya, míg az önkormányzatok 25, az ipari fogyasztók pedig 15 százalékkal részesednek az adósságból. A lakosság aránya azért is jelentősen nagyobb, mivel a víz lekapcsolása jóval nehézkesebb, így a lakossági adósok jobban megreszkírozzák, hogy nem fizetik a vízszámláikat.

Az egyetlen biztató hír, hogy az ágazatban a lakossági hátralék növekedési üteme 2011-ben mérséklődött a korábbi évekhez képest. Azonban a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) korábbi adatai szerint a fél éven túli hátralékok aránya továbbra is nő, vagyis emelkedik a tartósan fizetésképtelen fogyasztók száma.

Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének a vezetője szerint a Főtáv Zrt.-nél jelenleg 10, a teljes piacon nagyjából 30 milliárd forint lehet a ki nem fizetett távhőszámlák összege. A szektorbeli kintlevőség a januártól érvényes tízszázalékos díjcsökkentés ellenére sem csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.