91 bankból csak 7 bukott el a stressz-teszten

Jól teljesítettek a magyar bankok az európai stressz-teszteken, amely a bankok ellenállóképességét vizsgálta egy esetleges gazdasági sokkhelyzet esetén. 91 európai bankból csak hét vérzett el.

Az OTP Bank stabilan és magasan az elvárt szint felett teljesített az európai stressz-teszten. A kapott paraméterek mentén a legszigorúbb stressz szcenárióban az OTP Csoport Tier 1 rátája 16,2 százalékos szinten állna 2011 végén, ami több mint négyszerese a 4 százalékos szabályozói minimum szintnek.

Az FHB esetében a pesszimista forgatókönyv alapján elszenvedett sokk következtében a becsült konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutató a 2009. év végi 8,6 százalékhoz képest 2011-re 10,8 százalékra módosulna. Egy szuverén kockázati sokkal kiegészített forgatókönyv további 0,2 bázispont változást jelentene a tőkemegfelelési mutató alakulására, ami így 10,6 százalékot tenne ki 2011 végére.

Európában alapvetően jól állnak a bankok, ez derült ki a 91 bank vizsgálatából. 7 banknak nem sikerült teljesítenie a követelményeket, a többi ellenállónak bizonyult.

A legnagyobb európai gazdaság, a német bankjai közül csupán egy, a Hypo Real Estate "bukott el" a terhelési próbán. A nem megfelelően teljesítők között főként spanyol bankok vannak, így a hetes lista az öt spanyol, valamint egy görög bankból, továbbá a Hypo Real Estate-ből áll össze.

A stressz-teszt a 2009. évi tényadatokból kiindulva a 2010. és 2011. évekre vonatkozóan három lehetséges forgatókönyv alapján vizsgálta meg a bankok alapvető tőkéjének (Tier 1 capital), illetve alapvető tőkemegfelelési mutatójának (Tier 1 ratio) alakulását. A stressz-teszt paramétereit (így a stressz szcenárióban várható veszteségek mértékét) az Európai Bankfelügyelők Bizottsága (CEBS) az EKB-vel együttműködésben határozta meg.

A CEBS által koordinált európai pénzintézeti stressz-tesztet 20 uniós tagállam 91 intézménye végezte el, amelyben Magyarországot többek között az OTP Bank Nyrt. képviselte, célja azt volt, hogy megvizsgálják az európai bankrendszernek a lehetséges jövőbeni sokkokkal szembeni ellenálló képességét.

A stressz-teszt legfontosabb hozadéka, hogy a rendszeresen nyilvánosságra hozott információkon túlmenően egy prudenciális, illetve pénzügyi stabilitási megközelítés jegyében európai szinten egységes módszertan alapján összeállított és koordinált gyakorlat nyomán kapható összehasonlítható adatokat közölnek.

A kőolaj és az arany ára csökkent  az eredmények közzététele után. A befektetők egyelőre mérlegelik, hogy milyen hatással lesz a globális gazdasági helyzetre a terhelési próba, amelyen a megvizsgált 91 európai bankból hét vérzett el.

A woman walks in front of a branch of ATEbank in Athens July 23, 2010. Shares in Greek state-controlled lender ATEbank fell on Friday on concerns that it would announce it needs to raise capital after bank stress tests are published later in the day,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.