852 ezren a banki feketelistán

A második negyedévben tovább emelkedett a lakossági feketelistáján nyilvántartott hiteladósok és mulasztások száma, bár a dinamika kisebb, mint az év első három hónapjában volt.

A második negyedévben tovább emelkedett a BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszerének (KHR) lakossági feketelistáján nyilvántartott hiteladósok és mulasztások száma, bár a dinamika kisebb, mint az év első három hónapjában volt.

A BISZ Zrt. honlapján közzétett adatok szerint a lakossági feketelistán június végén 852754 személyt tartottak nyilván, az MTI számításai szerint 8 százalékkal (63874 fővel) többet, mint 2009 decemberében. Március végéhez képest 3,3 százalékkal (27347 fővel) emelkedett a feketelistások száma, ami kisebb dinamikát mutat, mint az első negyedévi 4,6 százalékos (36527 fős) növekedés.

A fennálló és lezárt hitelmulasztások, valamint bankkártya-visszaélések együttes száma június végén megközelítette az 1,562 milliót, 4,8 százalékkal (71576 darabbal) emelkedett március végéhez képest, míg 2009 végéhez képest 11,6 százalékkal (közel 163 ezerrel).

Ezen belül a fennálló mulasztások száma június végén meghaladta az 1,189 milliót, ami mintegy 6 százalékos (közel 66 ezer darabos) növekedés március végéhez képest; ez kedvezőbb az első negyedévi 7,5 százalékos (közel 79 ezer darabos) növekedésnél. A fennálló mulasztások száma 2009 végéhez képest mintegy 14 százalékkal (közel 145 ezer darabbal) emelkedett.

Míg a KHR a vállalatok esetében valamennyi hitelszerződés adatait nyilvántartja, a lakossági körben "feketelistás" nyilvántartás készül, erre azok kerülnek fel, akik legalább a minimálbér (jelenleg 73500 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

Várhatóan októbertől elindul a BISZ önkéntes csatlakozáson alapuló pozitív adóslistás szolgáltatása is. Hasonló szolgáltatás indítását tervezi a bolognai székhelyű CRIF csoport is, amely a magánszemélyek és a vállalatok hiteltörténetéről pozitív és negatív adósinformációt is szolgáltató Credit Bureau-t indítását jelentette be korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.