Beborult az ég a Sun felett

Brutális, 18 százalékos leépítésről döntött az amerikai informatikai óriás, a Sun Microsystems.

Fagyásjelek az informatikai szektorban

Összesen 10-12 százalékos visszaesésre számít a hazai informatikai szakma, ezen belül a berendezések, számítógépek értékesítése a harmadával is visszaeshet.

Nagy napra virrad a szerverpiac

Most már semmi kétség: az IBM bekebelezi egyik fő riválisát, a Sun Microsystemst, s ezzel megerősíti világelső helyét a számítógépes szerverek piacán.

Kiheverte pénzügyi buktáit a Synergon

Négymilliárd forint árbevétel mellett 171 millió forint üzemi eredményt ért el a Synergon-csoport az első negyedévben, ami ötven százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A The Sun megvonta támogatását a Munkáspárttól

Gordon Brown válasza, hogy nem egy újság, hanem a választópolgárok szava számít, de a több mint hárommilliós példányszámú Murdoch-orgánum elpártolása nem elhanyagolható tényező.

 

7,4 milliárd dollárért az Oracle megvette a Sunt

Az Oracle üzleti alkalmazásokkal és pár hónapja már hardverekkel is foglalkozó giga-cég 9,5 dollár készpénzért vásárolta meg a Sun részvényeit - közölték pár perce.

Az üzlet értéke 7,4 milliárd dollár. A Sun részvényeinek pénteki záróára 6,69 dollár volt, tehát a 9,5 dollár 42 százalékos felárat jelent.

Az Oracle, amely még a válság közepette is gigantikus nyereséget könyvelt el, s a készpénzállománya is óriási, a szektor egyik igen komoly cégébe vásárolta be magát. A Sun, amely főleg a szervereiről ismert az iparág egyik leginnovatívabb vállalkozása, ugyanakkor a válság hatására jelentősen romlottak az eredményei.

- Átalakítjuk az IT ipart. A két cég tudásának és rendszereinek egyesülésével az ügyfeleink költségei csökkenni fognak, miközben a biztonság, a tudás és a megbízhatóság sokkal jobb lesz - mondta Larry Ellison az Oracle első embere. Az egyesülés nyár végére le is zajlik, szivárgott ki a cégek berkeiből. Az Oracle a vásárlással gyakorlatilag megszerezte a Java promgramnyelv jogait, amely az internet egyik legelterjedtebb technológiája, szinte minden (így a mobil) platfromon. Házon belülre kerül az egyik legnépszrűbb adatbázis-kezelő rendszer,a MySQL technológia is. Ami a szervereket illeti: az Oracle tavaly szeptemberben, a cég San Franciscoban rendezett éves konferenciáján jelentette be, hogy belevág a hardver-üzletbe is, méghozzá az eddigieknél jóval fejlettebb adatbázis-szerverekkel jelenik meg a piacon. A cég ugyanis a telekom-cégek, bankok és más nagyvállalatok informatikai háttér-rendszereitszállítja.

Magyarországon mindkét cégnek van leányvállalata, összeségében több, mint kétszáz főt foglalkoztatnak, értékesítési és rendszer-partnereik ennek a létszámnak a többszörösét foglalkoztatják. Az Oracle hazai leányvállalata 150 emberrel működik, míg a Sun hazai cége 60 fővel dolgozik. Egyelőre nem tudnak semmit az egyesülés részleteiről, a dolgozók is néhány perce tudták meg a hírt.

Oracle CEO Larry Ellison delivers his keynote address at Oracle OpenWorld in San Francisco, California September 24, 2008.
Oracle CEO Larry Ellison delivers his keynote address at Oracle OpenWorld in San Francisco, California September 24, 2008.
Top cikkek
hirdetés
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.