7300 milliárd forintért vette meg a Microsoft a LinkedInt

26,2 milliárd dollárért – 7300 milliárd forintért – vette meg a világ egyik legnagyobb szoftvercége, a Microsoft a világ vezető karrier-közösségi oldalát, a LinkedInt. A vételárat – amely a magyar GDP csaknem egynegyede – készpénzben fizetik ki. 
A Microsoft ma bejelentette, hogy 26,2 milliárd dollárért felvásárolja a LinkedInt. A Microsoft készpénzért veszi meg az álláskeresésre és professzionális kapcsolatépítésre fókuszáló közösségi szolgáltatást, 196 dollárt ad részvényenként. Az online businessben utazó cégért még soha nem adtak ennyi pénzt, a Microsoftnak is ez az eddigi legkomolyabb akvizíciója, pedig néhány éve nyolcmilliárdért a Bill Gates fémjelezte IT-óriás a Skype-ot is megvette. Amelynek amúgy nem tett túl jót, hogy a Microsofthoz került, mert a program ugyan a Windows szerves része lett, egyelőre sok változást nem látni rajta. Sőt, legutóbb éppen attól volt hangos a net, hogy eltűnik a Samsung okostévékről. 
 
Fotó: Robert Galbraith / Reuters
A nap nyertese a LinkedIn alapítója, Jeff Weiner, aki vezérigazgató marad, mivel a szolgáltatás megtartja a függetlenségét. Weiner közvetlenül Satya Nadellának, a Microsoft vezérigazgatójának jelent majd, aki egy videóban arról beszélt a munkatársaknak, mennyit jelent számukra a LinkedIn, amelyre mindig is csodált üzletként és fejlesztésként néztek. A közösségi szolgáltatást szeretnék integrálni a már meglévő szolgáltatások, az Office, Skype és Cortana közé.
 
A hírre 48 százalékot ugrott a LinkedIn-részvények árfolyama. A Microsoft kurzusa azonban 5,2 százalékkal esett, ami nem csoda, a legtöbb hasonló hírre így reagálnak a befektetők, akik rendre nem egy csodálatos bevásárlást látnak az ilyen üzletekben, hanem a vállalat készpénzállományának az égetését.

 

A LinkedIn olyan, mint a Facebook, csak a professzionális és üzleti kapcsolatok hálóját mutatja be, tehát a felhasználói adatbázisa is sokkal értékesebb. 433 millió felhasználója van. A mostani 196 dolláros részvényárfolyam még nem is olyan magas, a papírok megjárták már a 258 dolláros szintet is. Igaz, a múlt héten 131 dolláron zártak a cég papírjai.

Miért éri meg mindez a Microsoftnak? Ha másért nem, azért, mert ezzel beléphet a közösségi szolgáltatások piacára, és pont egy olyan termékkel, amelyben komoly pénz van: a technológiai szektorban világszerte munkaerőhiány van, s a legtöbb online szolgáltatás, amely a karrierhez kapcsolódik, arannyá válik bármilyen tulajdonos kezében. A Microsoft pedig most megmutathatja, hogy náluk is. 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.