73 év lehet a nyugdíjkorhatár?

A férfiak 73 évesen, a nők 71 évesen mennek majd nyugdíjba – erre számítanak a mai 25–34 évesek Magyarországon. Az aktív évek meghosszabbítását a jelenlegi nyugdíjrendszer finanszírozhatatlanságának tudatában látják kényszerűen bekövetkező lehetőségnek a fiatalok, akiknek csupán az egytizede tartja ezt elfogadható megoldásnak a problémák orvoslására, 90 százalékuk viszont ellenzi.

Az öregségi nyugdíjkorhatár további emelése a 25–55 éves korosztály valamennyi vizsgált korcsoportjában (a 25–34 évesek, a 35–44 és a 45–55 évesek körében is) mint elkerülhetetlen jövőkép szerepel, a különbség csupán néhány év. Konkrétan: a 45–55 évesek szerint esetükben 68 év, a 35–44 évesek szerint korosztályukban a 70 év látszik valószínűnek, amit meg kell érniük a nyugdíjjogosultsághoz. Vagyis minél fiatalabb ma valaki Magyarországon, annál távolabbinak érzi a bűvös dátumot – derül ki az UNION Biztosító megbízásából 2013 decemberében, a Psyma Hungary készített korosztályos vizsgálatból, amiről a Biztosítási Szemle adott hírt.

A nyugdíjrendszerből ugyan már kikerült a nemek közötti különbségtétel, vagyis a nők és a férfiak nyugdíjkorhatára azonos, a fiatalok azonban továbbra is úgy gondolkoznak, mintha a férfiaknak a jövőben is átlagosan két évvel később lenne majd lehetőségük nyugdíjassá válniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.