70 dollár fölött az olajár, újabb benzináremelkedés kopogtat?

Az amerikai kormányzat az idei globális nyersolajkeresletre adott még kedden előrejelzést, amelyben napi 10 ezer hordóval növelte az eddigi prognózisát, ám még ez a szerény emelés is elég volt a nyersolaj vezető szabadpiacain, New Yorkban és Londonban egy közel 3 százalékos napi drágulásra és arra, hogy a fekete arany jegyzése áttörje a 70 dolláros szintet

Az emelkedő tendenciát fűtötte, hogy az amerikai dollár dollár árfolyama gyengült. Az Egyesült Államokban irányadónak tekintett WTI jegyzése kedden a nap végére átlépte a hordónkénti 70 dollárt, s végül e felett zárt egyetlen centtel. Eközben csaknem ilyen mértékben drágult az északi-tengeri Brent nyersolaj Londonban: a hordónkénti árfolyam 1,80 dollárral került magasabbra a megelőző napi záróárnál, elérve a 69,68 dollárt.

A lendület szerda reggel sem látszik megtörni WTI távol-keleti elektronikus jegyzésében a hordónkénti 71 dolláros szint közelébe emelkedett a fronthónapi lejáratra szóló ár. Ma reggel pedig már a Brent árfolyma is járt 70,15 dolláron, ami 53 centtes emelkedés. 

A 70 dolláros szint elérése a nagyotmondók szokásos lelkesedését is meghozta, s akadnak olyan piaci elemzők, akik már azt fejtegetik, hogy az árfolyam egy-két héten belül már a 80 dolláros hordónkénti szintet is tesztelhetik. Ugyanakkor bőven akadnak mérsékeltebb véleményűek is, érveik szerint az eddigi emelkedésnek nem látszottak a fundamentális alapjai, így még az is elképzelhető, hogy a jegyzés visszaesik az 50 dolláros szint közelébe. 

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint a nyersolaj ára átlagban 67 dollár lesz az idei év második felében, mintegy 16 dollárral magasabb, mint az első fél évben. Az eddigi - az elmúlt három hónapban több mint 100 százalékos - áremelkedést az a remény indokolta, hogy az Egyesült Államok túljutott már a recesszió nehezén. A piac ezek szerint figyelmen kívül hagyta az ezt cáfoló adatokat, köztük például az amerikai munkanélküliség májusi 9,4 százalékra történt emelkedését, ami az olaj iránti lanyha kereslet valószínűségét erősíti fel.

 

Hetek óta csak az árnövekedés látszik
Venezuelai olajmunkás - lassan kisüt a nap az olajpiac felett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.