6,9 százalékkal nőttek az ipari árak

Az ipari termelői árak az előző havihoz képest 1,4, az egy évvel korábbihoz mérten 6,9 százalékkal nőttek júniusban. A belföldi értékesítési árai májushoz viszonyítva 1 százalékkal, a 2009. júniusival összehasonlítva 9,2 százalékkal emelkedtek. Az exportárak havi szinten 1,8 százalékkal, éves szinten 4,7 százalékkal emelkedtek - jelentette a KSH.

Júniusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva 1 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2010 júniusában átlagosan 0,9 százalékkal haladták meg az előző havit. A legnagyobb mértékben a kohászat és fémfeldolgozás árai nőttek (3,5 százalék), a fémalapanyag árának drasztikus emelkedése miatt.

Áremelkedés tapasztalható még a vegyi anyag, termék gyártása (2,8 százalék) és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (1,3 százalék) ágazatokban is. Mérséklődtek a textil- és bőripar (0,5 százalék) termékeinek árai.

Az élelmiszer-ipari, valamint a gyógyszeripari árak lényegében nem változtak. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,3 és 0,9 százalék közötti havi áremelkedés történt. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai júniusban 1,1 százalékkal nőttek, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai az előző havi szinthez közel maradtak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve tizenkét havi összehasonlításban a legnagyobb mértékben továbbra is két vegyipari ágazatban, a kokszgyártásban, kőolaj-feldolgozásban (23,2 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (20,8 százalék) nőttek az árak.

Jelentős áremelkedés történt még a kohászat, fémfeldolgozásban (11,6 százalék), továbbá a villamos berendezés gyártásában (5,7 százalék) is. Kisebb áremelkedés tapasztalható a járműgyártásban (2,9 százalék), a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban (1,7 százalék), és az egyéb feldolgozóipari termékek területén (1,6 százalék).

A 2009. júniusihoz viszonyítva a legnagyobb mértékben az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban (4,5 százalék), illetve a kis súlyt képviselő textil- és bőriparban (3,4 százalék), valamint a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4 százalék) mérséklődtek az árak. A többi feldolgozóipari ágazatban jelentős árváltozás nem történt.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 5,7 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 12,9, a víztermelés, -kezelés, ellátásé 4,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 júniusában az előző hónaphoz képest a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,5, az energiatermelő ágazatokban 1,1 százalékos árnövekedés mutatkozott. A többi ágazatban az áremelkedés 0,1 és 0,7 százalék között mozgott.

Az előző év azonos hónapjához mérten az árak az energiatermelő ágazatokban 14,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 6,6 százalékkal emelkedtek; a beruházási javak gyártása területén 1,9, a tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,3 százalékkal nőttek; a nem tartós fogyasztási cikkek esetében 3,2, a fogyasztási cikkek egészében 2,9 százalékkal alacsonyabbak voltak.

2010 júniusában az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 1,8, tizenkét havi összehasonlításban 4,7 százalékkal emelkedtek.

Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 1,8, a dollárhoz mérten 4,8 százalékkal, a 2009. júniusival összevetve az euróhoz képest 0,2, a dollárhoz viszonyítva 15,0 százalékkal gyengült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.