6,7 százalékkal nőtt az ipari termelés

Elsősorban az exportra gyártó itteni autógyárak dobták meg a magyar ipari adatot.

Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában; 2011 augusztusában pedig volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,4 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a részletes adatokat az MTI-vel.

A termelés munkanaphatástól megtisztítva augusztusban 0,4 százalékkal kisebb volt a tavaly augusztusinál. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index júliushoz képest 1,3 százalékos csökkenést mutat.

A termelés növekedésében jelentős szerepet játszott, hogy idén augusztusban két munkanappal többet dolgoztunk. Fontos tényezőnek bizonyult még a járműgyártás exportbővülése, az élelmiszeripar volumennövekedése, amely elsősorban a jó mezőgazdasági termelésnek köszönhető. Tovább folytatódott a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése.

A KSH kiemeli, hogy egy évvel ezelőtt a termelésben 18,2, az exportban 23,4 százalékos volumennövekedést mért, a belföldi eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem növekedtek.   

Az ipari export 2011 első nyolc hónapjában 9,8, augusztusban 8,6 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés majdnem felét a feldolgozóipar két alága adta.

Augusztusban a feldolgozóipar közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele jelentősen, 20,7 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának több mint egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 5,7 százalékkal visszaesett. Idén ez már az ötödik hónap, amikor az utóbbi alág exportértékesítésében csökkenést regisztrálta a KSH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.