Óriási gyémántokat árvereztek el

Közel 25 millió dollárért adta el 16 egyedi, összesen ezer karát súlyú gyémántját a Lucara Diamond bányacég. A legtöbbet, 6,3 millió dollárt egy 135 karátos kőért adtak.

Gyémántárverést tartott a vancouveri székhelyű Lucara Diamond Corp. A bányavállalat a tulajdonában lévő botswanai Karowe fejtésből felszínre hozott drágaköveket tendereztette. A 16 egyedi, összesen 1028 karát súlyú gyémánt 24,7 millió dollárért (mintegy 5,6 milliárd forint) talált gazdára – derül ki a Conclude Zrt. hírleveléből.

Gyémánt vágó üzem Botswanában
Gyémánt vágó üzem Botswanában

Az érdeklődők számára és a vásárlási kedvre egyaránt nem lehetett panasz. A legértékesebbnek egy 135,4 karátos darab bizonyult, amelyért 6,37 millió dollárt (közel másfél milliárd forint) fizettek. Bár az igaz, hogy ez még csak meg sem közelítette az eddigi világcsúcsot: a Christie’s aukciós ház júniusi, hongkongi árverésén 11 millió dollárért (mintegy 2,5 milliárd forint) kelt el egy 75,36 karátos, körte formájú gyémánt.

A kanadai gyémánttermelő eladásai azt jelzik szakemberek szerint, hogy a piac ki van éhezve az olyan nagy és kivételesnek mondott darabokra, amelyeket most árvereztek, s amelyekből a hírek szerint a Karowe bánya többet is rejt. William Lamb, a Lucara elnök-vezérigazgatója azt ígéri, az eddigi – a várakozásokat felülmúló – leletekhez hasonlókra lehet számítani a jövőben is.

A bányacég szeptember végéig egyébként még rendez egy tendert. Azon az aukción összesen 80 ezer karátnyi gyémántot kínálnak majd eladásra. Ezek között több mint 30 olyan gyémánt is lesz, melyek egyenként meghaladják a tíz karátot. Összehasonlításképpen: az átlagos, kiskereskedelemben kapható gyémánttal kirakott ékszerekben jellemzően egy-két tized karát súlyú kövek vannak. S ezek ára így is több tíz- vagy százezer forint – a kövek számától függően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.