5,2 százalékkal drágult az élet novemberben

Az ősz végére az egekbe drágultak az élelmiszerek. A gyenge kereslet miatt ugyanakkor estek a tartós fogyasztási cikkek árai.

Az előző év novemberéhez képest idén az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezen belül jelentősen, 34 százalékkal nőtt a tojás, 16,4 százalékkal a sertészsiradék, 13,5 százalékkal a sertéshús, 12, 9 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára, illetve hasonló mértékben drágult a liszt, a szalámi, szárazkolbász, sonka és a csokoládé, kakaó ára.

Az inflációt ugyanakkor visszahúzta a tartós fogyasztási cikkek 1,3 százalékos áresése, ami elsősorban a gyenge kiskereskedelmi forgalomnak tudható be. A teljes inflációs adat így 5,2 százalékos lett novemberben.

Átlag alatt drágult, 4,6 százalékkal a háztartási energia, ezen belül a palackos gáz ára 11,8 százalékkal, a vezetékes gáz ára 4,2 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások esetében is átlag alatti, 4,3 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,1 százalékkal, a csatornadíj 5,2 százalékkal, a vízdíj kereken öt százalékkal drágult meg.

Szintén átlag alatt, 3,2 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok átlagárai 1,7 százalékkal emelkedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.