5,2 milliárddal lóg az APEH-nek a dobogós adóelkerűlő cég

Az adóhivatal közzétette a második negyedévi legnagyobb Apeh-adósok toplistáját: a cégek között az Ldebaran-trade nevű vállalkozás vezet 5,2 milliárdos adótartozással, míg a magánszemélyeknél bizonyos He Ji Huangnak sikerült 1,2 millárdos adótartozást összehoznia.

Az APEH 2009 első negyedévében 176 adózónál összesen 42,8 milliárd forint  adóhiányt állapított meg, amihez 34,2 milliárd forint  jogkövetkezmény társult - derül ki az adóhatóság honlapján  nyilvánosságra hozott adatokból.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait,  akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és  fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a  magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot  meghaladó összegű adóhiány esetén kerülhetnek fel.

A most közzétett listán 176 nagy adósból 113 vállalkozás, 63 pedig magánszemély.

A lista élén a budapesti székhelyű LDEBARAN-TRADE Kereskedelmi  és Szolgáltató Kft. áll, a bírságokat is beleértve 5,2 milliárd  forint tartozással. A második legnagyobb adós a szegedi CSOKA-TRADE  Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., 4,4 milliárd forinttal, a harmadik  pedig a budapesti PEOPLE RENT MAGYARORSZÁG Befektetési,  Humánerőforrás Fejlesztési és Tanácsadó Kft. 4,1 milliárd forinttal.  Három-, illetve kétmilliárd forint feletti tartozása - a  jogkövetkezményeket is beleértve - 2-2, egymilliárd feletti pedig 10  cégnek van.

A listán jellemzően továbbra is sok, a neve szerint  kereskedelemmel és szolgáltatással, valamint a felszámolás alatt  álló cég. Az ismertebbek közül például a Gardénia Csipkefüggönygyár  Nyrt. "f.a." 527 millió, a becsődölt autóreklámaikról elhíresült IL FERRO Kereskedelmi, Ipari és  Szolgáltató Kft. 458 millió, a SZOBI SZÖRP Gyümölcsfeldolgozó Zrt.  "f.a." 221 millió forinttal tartozik az adóhatóságnak.

A magánszemélyek most nem állítottak fel új rekordot, így továbbra is legnagyobb tartozás kétes dicsősége az előző negyedévről származik: egy Akkad Imad nevű, budapesti lakcímű magánszemély állt  a nagyadósok listájának élén, a bírságokat is beleértve több mint 5  milliárd forinttal.

A most publikált listán a legnagyobb adós, a budapesti címen található  He Ji Huang csupán a 17. helyezett és mindössze 1,25 milliárd  forinttal "lóg" az APEH-nak.

A szeghalmi Baloghné Forrás Erzsébet két helyen is megtalálható  a listán, összesen 1,14 milliárd forinttal. A harmadik helyezett a  budapesti illetőségű Lakatos Tibor 481 millió forint adóhiánnyal,  illetve annak bírságaival. Az ugyancsak fővárosi lakcímű Rézműves  Dániel emelkedik még ki a mezőnyből, 406 milliós tartozásával.  Rajtuk kívül 100 millió forintnál nagyobb adótartozása még öt  magánszemélynek van.

Az érintett kör első negyedévben jogerőre emelkedett összes  tartozása megközelíti a 77 milliárd forintot. Az előző negyedévben  az APEH 197 adózónál összesen 39,4 milliárd forint adóhiányt  állapított meg, a nagy adóhátralékosok akkor jogerőre emelkedett  összes tartozása a bírságokkal együtt meghaladta a 71 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.