Töredékére zuhant a CIB profitja

Az egy évvel korábbi húszmilliárdról hatszázmillió forint alá csökkent a CIB bankcsoport adózott nyeresége az idei első félévben. A drasztikus visszaesés az értékvesztés és a céltartalékképzés brutális növekedésének tudható be.

A CIB bankcsoport az idei első félévben 586 millió forint adózott eredményt ért el, szemben a tavalyi azonos időszak 20,4 milliárdos profittjával – közölte a pénzintézet. A nyereség drasztikus csökkenése az értékvesztés és a céltartalékképzés brutális növekedésének tudható be: az egy évvel korábbi 8 milliárddal szemben idén június végén ez már 36 milliárdos mínuszt okozott. E nélkül a működési eredmény tíz százalékkal, 3,5 milliárd forinttal nőtt volna, egyrészt a bevételek hárommillárdos, 4,3 százalékos emelkedésének, másrészt a költségek félmilliárdos, 1,7 százalékos csökkenésének eredőjeként.

Ügyféltájékoztatás a CIB-fiókban
ügyféltájékoztatás a CIB-fiókban, (CIB Bank).

A kedvezőtlen globális és hazai piaci helyzet azonban nemcsak a hitelportfólió összetételére, hanem annak növekedésére is komoly hatással volt. Az ügyfelekkel szembeni követelések értéke az előző év végéhez viszonyítva három százalékkal, 85 milliárd forinttal csökkent. Ezt döntően a vállalati hitelezés és a lízing üzletág visszaesése okozta, miközben a lakossági hitelek állománya az év végi szinten maradt. A CIB mérlegfőösszege június végén 3062 milliárd forint volt, amely csupán 24 milliárddal haladja meg a 2008 végi összeget.

A hitelezési aktivitás visszaesésével szemben a betétgyűjtés terén komoly sikert könyvelhetett el a CIB. A banknál az ügyfélbetétek állománya az év elejéhez képest 17 százalékkal, több mint 240 milliárd forinttal nőtt, s számottevően gyarapodott mind a lakosság, mind a vállalatok által elhelyezett betétek állománya. Különösen jól teljesített a bank a devizaforrások gyűjtésében: a devizabetétek állomány 185 milliárd forinttal nőtt az első félévben. A betétek gyarapodásának és a hitelezés csökkenésének eredményeként számottevően javult a bankcsoport hitel/betét mutatója: a december végi 183 százalékról 150 százalékra csökkent.

A jelentésben a CIB rögzíti: a bank tőkehelyzete 2009-ben is szilárd volt, a tőkemegfelelési mutató értéke mindvégig meghaladta a törvényben előírt mértéket. Erősítette a bankcsoport tőkepozícióját, hogy a CIB tulajdonosa a 28,2 milliárd forintot kitevő 2008. évi teljes nyereséget visszaforgatta a bankba, és ezen felül idén júniusban 150 millió euró értékben tőkeemelést hajtott végre. A tőkeemelés nyomán a bankcsoport tőkemegfelelési mutatója 10,5 százalékra nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.