5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

A januári 5,3 százalék után februárban 5,8 százalékos éves ipari termelésnövekedést mért a KSH.

Februárban az ipari termelés 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közli a statisztikai hivatal. (A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.) Januárban 5,3 százalékos éves növekedést mért a statisztika. A termelés 2015 első két hónapjában 5,6 százalékkal magasabb volt, mint 2014 azonos időszakában. 2015. februárban az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított ipari kibocsátás 0,3 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés 5,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ipari export februárban 7,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét képviselő két alág közül a 39 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 15 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele 4,5 százalékkal haladta meg a 2014. februárit. Az ipar hazai eladásai 5,2 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 6,8 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 5,9, a csekély súlyú bányászaté 4,5 százalékkal bővült 2014. februárhoz viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,9 százalékkal emelkedett. 2015 februárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül háromban (kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, vegyi anyag, termék gyártása, és fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása) csökkent a termelés, a többi alágban 0,7 és 17 százalék közötti volumennövekedést mértünk az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 17 százalékkal nőtt. A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,4 százalékkal haladta meg egy évvel korábbit. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 4,7 százalékkal mérséklődött, míg a nagyobbik, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása kiugróan, 21 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,0 százalékkal nőtt. A számottevő bővüléshez hozzájárult az is, hogy idén tavasszal a húsvéti ünnepek korábban voltak, mint egy évvel ezelőtt. Az alág 11 alágazatából a legnagyobb (több, mint 25 százalékot képviselő) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,6 százalékkal emelkedett, elsősorban a kivitel 16 százalékos növekedésének eredményeként.

Továbbra is számottevő bővülést regisztráltunk a közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában (13 százalék), a hazai (11 százalék) és a külpiaci (15 százalék) eladások felfutása következtében. Az alágak közül a legnagyobb mértékben (29 százalékkal) a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás maradt el az egy évvel korábbitól, főként az előző hónapokban felhalmozott készletek értékesítése miatt.

2015 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2014 azonos hónapjához képest gyakorlatilag stagnált (plusz 0,1 százalék), ezen belül a nagy súlyú járműgyártás új exportrendelései csökkentek. Az új belföldi rendelések 9,8 százalékkal nőttek, az új exportrendelések 1,2 százalékkal mérséklődtek. Az összes rendelésállomány volumene 20 százalékkal haladta meg a 2014. februárit.

Január és február átlagában az ipari termelés 5,6, az export 6,8, a belföldi értékesítés 4,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,4 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.
Magyarország területi egységei közül az ipari termelés mindössze egy régióban, Közép-Dunántúlon csökkent (0,3 százalék) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű bővülés ebben az időszakban Dél-Alföldön (16,4 százalék) volt, míg a többi régióban 1,6 és 8,9 százalék között nőtt az ipari termelés.

Tovább folytatódik a magyar ipar termelésének bővülése, Magyarország Európa egyik leggyorsabban fejlődő ipari országává vált az elmúlt időszakban - értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait az M1 aktuális csatornán kedden. Glattfelder Béla hozzátette: az ipari termelés növekedése részben megfelelt a várakozásoknak, részben pedig túl is szárnyalja azokat. A kormány egyik célkitűzése, hogy az ipar arányát a GDP-n belül 2020-ra a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra emelje - emelte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.