530 milliárdba fáj a nagybankoknak a devizahiteles-mentés

A hazai nagybankok buknak a legtöbbet a most elfogadott devizahiteles-mentőcsomagon – írja a Világgazdaság. A lap becslései szerint a hét legnagyobb lakossági banknak mérlegfőösszegei alapján 530 milliárd forintos terhet jelent majd a mentőcsomag. Ennek a zömét – 410 milliárdot – az ügyfeleknek visszafizetendő összegek teszik ki és 120 milliárdot az elmaradt haszon.

A gazdasági lap szerint nem kétséges, hogy ismét a bankok tulajdonosainak kell jócskán a zsebükbe nyúlni és tőkejuttatással megtámogatni az itteni leánybankokat.

Időközben a K&H tulajdonosa, a belga KBC csoport már közleményben tudatta, hogy céltartalékot képez a devizahitelek kivezetésére. A KBC csoport becslése szerint összesen 70 milliárdos költséget ró a bankra a devizahitelek kivezetése, ami nagyjából egyezik a Világgazdaság által becsült összeggel.

A legnagyobbat az Erste bukja, a banknak 100 milliárdot kell visszafizetni az ügyfeleknek, és további 32 milliárdot tesz ki az elmaradt haszon. Csak kicsivel marad el mögött az OTP: 102 milliárdot kell kifizetnie az egyoldalú szerződésmódosítások nyomán, illetve további 22 milliárdra tehető a bank elmaradt haszna.

A CIB és az MKB is egyaránt 65-65 milliárd forinttól kell, hogy búcsút vegyen rövidesen, míg az UniCreditnek 26 milliárdot kell leszurkolnia az ügyfeleknek, illetve 8 milliárd forinttal apad a haszna.

Meglepetést keltett az FHB, mivel a bank igen aktív volt a jelzáloghitel-piacon, ám az elmaradt hasznokkal együtt is mindössze 28 milliárdos hatással kell, hogy számoljon. A takarékszövetkezeteknél viszont eddig is ismert volt, hogy a szövetkezetek nem igazán vettek részt a devizahitel-kihelyezésben, így ott mindössze 4 milliárdos hatása lehet a törvénycsomagnak.

A Világgazdaság szerint nem kétséges, hogy a nagybankok külföldi tulajdonosainak kell ismét az itteni leánybankok hóna alá nyúlni és tőkejuttatással talpra állítani a vállalkozásaikat. Különösen, hogy a hét legnagyobb közül négy tavaly veszteséges volt.

 Nem így látja ezt az MNB: bár a Matolcsy-vezette jegybank szerint éppenséggel 600-900 milliárd forintba is kerülhet a bankoknak a devizahitelek kivezetése, azonban szerintük egyetlen banknak sem lesz szüksége pótlólagos tőkeinjekcióra. Ugyanakkor Matolcsyék megjegyezték: néhány bank pozíciója változhat.

Varga Mihály hétfőn a Kossuth Rádióban kijelentette: még az idén kivezetik a devizahiteleket a rendszerből.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.