4,5 százalékkal csökkent a beruházási ráta

A Statisztikai Hivatal fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magas tavalyi bázis miatt tűnik visszaesésnek a beruházási ráta  csökkenése. Tény, hogy volt sokkal rosszabb is.

A magas bázis miatt 4,5 százalékkal csökkent a beruházások növekedésének az üteme az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben, amikor összesen 816,5 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon. Egy évvel korábban 23,1 százalékos volt a beruházások éves növekedési üteme, amely 2014 negyedik negyedévére 1,9 százalékra lassult - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A gép- és berendezésberuházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától. Az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított volumenindex a beruházások 1,1 százalékos csökkenését jelzi.

A feldolgozóiparban gyakorlatilag stagnáltak a beruházások, mindössze 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, amikor viszont 20,8 százalékos növekedést regisztráltak. A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás és a raktározás beruházásainak volumene 8,3 százalékkal alacsonyabb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva, aminek oka a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztéseinek, illetve a járműparkok korszerűsítéseinek jelentős visszaesése volt - közölte a KSH.

Korábban, 2011-2013 első fele közötti időszakban rendre 10 százalékkal estek a beruházások Magyarországon, majd ez csapott növekedésbe 2013 második felétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.