Mélyponton az élelmiszer-forgalom növekedése

4,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom 2015 áprilisában – írja a statisztikai hivatal. Ezen belül az élelmiszer-eladások növekedése jelentősen, 1,6 százalékra esett.

A kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. A naptárhatástól megtisztított értékesítés az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,3 százalékkal emelkedett.

2015. január–áprilisban a forgalom – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,4  százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az általuk közölt táblázatban a legszembetűnőbb az élelmiszer-kiskereskedelem 1,6 százalékos növekedése, ami tavaly nyár óta a legalacsonyabb adat. Ráadásul ez a visszaesés a többi mért üzletágra – nem élelmiszer- és üzemanyag-kiskereskedelem – nem jellemző.

A KSH tekintettel van azokra a szakértőkre is, akik az élelmiszer-kiskereskedelem növekedésének jelentős visszaesésében a vasárnapi zárva tartás hatását vélik felfedezni. „Módszertani megjegyzésként” ugyanis szükségesnek érzik megjegyezni: a kiskereskedelmi forgalom értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vasárnapi zárva tartás 2015. március 15-től lépett életbe, hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatok rendelkezésre állása esetén mutatható ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.