43 millió forintnyi versenybírság útépítőkartellért

A három útépítő cég a Nagylóc és Szécsényfelfalu közötti útszakasz megépítéséről állapodtak meg.  Az egyik cég egy kamuajánlatot is beadott a közbeszerzésre, hogy a kiválasztott nyertes lehessen a tuti befutó.

Lejátszották egymás között a Nagylóc és Szécsényfelfalu önkormányzatai által kiírt útépítési tendert az Otys Úttechnika, az Út-Grantor és a Kristály-Vár Építési Kft.-k. A három cég még az ajánlattétel előtt kapcsolatba lépett egymással, majd megállapodtak arról, hogy ki legyen a nyertes, végül úgy pályáztak, hogy direkt a kiválasztott cég, az Otys Úttechnika nyerhessen.

Mint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálataiból kiderült, hogy a cégek úgy pályáztak, hogy mind a Kristály-Vár mind pedig az Út-Grantor ajánlatát maga a nyertes, az Otys készítette el.

A GVH az Otysra és az Út-Grantorra 18,6-18,6 millió forintos, míg a Kristály Várra 6,2 milliós versenybírságot rótt ki.
A GVH a kiszabott bírság alapösszegéül a nyertes ajánlat összegének háromszorosát vette figyelembe, majd értékelte a súlyosító és enyhítő körülményeket.  A GVH a bírság összegének meghatározásánál – többek között – azt is figyelembe vette, hogy a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó piacfelosztás minősül az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek, ahol nemcsak a kiíró érdekei, hanem a közbeszerzéssel megvalósítani kívánt társadalmi érdekek is súlyosan sérültek. Emellett a megvalósított piacfelosztó célú egyeztetés sikerrel járt, vagyis ténylegesen bekövetkezett az eljárás alá vont vállalkozások jogsértésére visszavezethető piaci hatás - áll a hivatal közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.