40 százalékban magyarok bővíthetnék Paksot

Az orosz Roszatom 40 százalékos magyarországi beszállítói arány ígéretével pályázna a paksi atomerőmű bővítésére.

Az orosz Roszatom legalább 40 százalékosra tervezi a magyar beszállítók arányát, amikor elindul a paksi atomerőmű tervezett bővítési tenderén - közölte a cég.

A magyar vállalkozások megjelenése a világon jelenleg 28 atomerőművi blokkot építő Roszatom globális beszállítói hálózatában azt jelentené, hogy a jövőben a magyar vállalatok további jelentős megrendelésekhez juthatnak – idézi a cég közleménye Szergej Bojarkint, az orosz állami atomenergetikai konszern projektigazgatóját.

A kommüniké kitér arra, hogy a konszern - tervei szerint - 2030-ig 80 erőművi blokkra, hozzávetőleg 290 milliárd dollár értékűre növeli a megrendelésállományát.

A berendezések mintegy 15 százalékát szállítja Oroszország, 30-40 százalékát a helyi beszállítók, 45-50 százalékát pedig a globális beszállítói kör.

Jelenleg a Roszatom az egyetlen olyan szállító a világon, amely sorozatban és pontos ütemterv alapján, határidőre vagy határidő előtt készíti az atomerőműveket, ráadásul pontosan betartva, illetve csökkentve a költségkereteket - jelentette ki a projektigazgató.

Hangsúlyozta, hogy a Roszatom a majdani paksi tenderen indulva versenyképes áron ajánlja majd az atomerőmű megépítését, amit egyrészt a blokkok sorozatgyártása tesz lehetővé, másrészt az a know-how, amely a határidők betartását biztosítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.