3,5 milliárd támogatás a magyar szőlőkivágásokra

Magyarország a 2009/2010-es borpiaci évben 3,51 milliárd forintot kap az Európai Uniótól a szőlőkivágás támogatására - közölte Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke pénteken

A borpiaci évre 4406 kérelem érkezett be a hivatalhoz. Az igényelt terület nagysága pedig 3075 hektár volt. A tavalyi pénzügyi keret kimerülése miatt áthozott elfogadott kérelmekkel együtt jóváhagyott támogatási igény 7 milliárd forint.

Az unió az e célra rendelkezésre álló források visszaosztásának eredményeként - ez az idén Magyarország számára 50,125 százalék - 3,51 milliárd forintot ad a szőlőkivágás támogatására. A 2008/2009. borpiaci évben a szőlő-bortermelő tagállamok által jóváhagyott igényeket az EU 45,9 százalékra osztotta vissza. A kivágott terület nagysága 1424 hektár, a kifizetett támogatás összege pedig 2,3 milliárd forint volt.

Az MVH a múlt héten kezdte postázni a szőlőkivágási engedélyeket az idevonatkozó rendeletben előírt sorrend alapján. Az engedélyeket 2010. január 31-ig megkapják az érintettek Az ültetvények kivágását kizárólag a jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni, majd annak megtörténtét be kell jelenteni az MVH-nak. A hivatal pedig a kivágás elvégzésének ellenőrzését követően fizeti ki a támogatást.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.