38 százalék az árfolyamgátban

Június végéig a jogosultak mintegy 38 százaléka lépett be az árfolyamgátrendszerbe - közölte a pénzügyi felügyelet. Június 30-ig 158 ezer gyűjtőszámlát nyitottak.

Június végéig a jogosultak mintegy 38 százaléka lépett be az árfolyamgátrendszerbe - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások június 30-ig 157 745 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján.

A megkötött árfolyamgát-szerződések kumulált darabszáma meghaladta a 167 ezret. Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre körülbelül 436 ezer fő, az érintettek körülbelül 38 százaléka kötött már árfolyamgátszerződést. A szerződéskötések darabszámában olyan szerződések is szerepelnek, amelyek végül nem léptek életbe, mivel az ügyfél az első gyűjtőszámlahitel folyósításig nem teljesítette a törvényi feltételeket, például tartozása időközben 90 napon túlivá vált.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya június végén közel 1297 milliárd forint volt, ami a lehetséges devizakölcsön-állomány 44 százaléka.

A forint gyűjtőszámlák állománya 8,5 milliárd forint.

Az árfolyamgátkonstrukcióban részt vevő gyűjtőszámlahitelesek eddig összesen 14,7 milliárd forint – rögzített árfolyam feletti - kamat megfizetése alól mentesültek.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni.

A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.