3,7 százalékkal nőttek a keresetek

Januárban és februárban átlag havi 154 ezer forintot vitt haza egy magyar dolgozó. Ez 3,7 százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

2015. január–februárban 3,7 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közli a KSH. A növekedési ütemet főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

2015. január–februárban az előző év azonos időszakához képest a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 235,1 ezer forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak - 469,6 ezer forint -, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak - 144,5 ezer forint.

A vállalkozásoknál 249,8 ezer forint a január-februári bruttó átlagkereset, ami 3,5 százalékos emelkedés. A költségvetésben bruttó 207 ezer forintot kapnak, ami 3,3 százalékos javulás; a közfoglalkoztatottakat leszámítva itt 236,9 ezer forint az átlag. A nonprofit szervezeteknél 213,3 ezer forintot mértek, ami 8 százalékos ugrás. A közfoglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 79,3 ezer forint, ami 1,6 százalékos emelkedést mutat.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 183 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, aminek összege átlagosan 10,3 ezer, illetve 9,3 ezer forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 154 ezer forint volt. Ez a kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a bruttó keresetekével azonos, 3,7 százalékos mértékben emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak. Ez számottevő hatást nem eredményezett a nettó keresetek átlagindexében. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 160,7 ezer forintra becsülhető. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 3, a vállalkozásoknál 3,3, a költségvetés területén 2,2, a nonprofit szervezeteknél 2,5 százalékkal nőttek a keresetek.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek – 0,3 százalékponttal – kevésbé emelkedtek, mint a keresetek. A 245,4 ezer forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 3,6 százalékkal volt magasabb. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,2 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.