Devizahitelperek: 35-ből 19-et visszadobtak

A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet által indított perrel pénteken megkezdődnek azok a perek, amelyekben egyes pénzintézetek azt igyekeznek bizonyítani: tisztességesen jártak el, amikor a lakossági hitelszerződéseket egyoldalúan, az ügyfelek számára hátrányosan módosították. A sort egy nagy bankkal folytatja az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék, a bíróság hétfőn a K & H ügyét tárgyalja. A keresetét kedden benyújtó AXA Bankkal, valamint a Hatvan és Vidéke, továbbá a Hévíz és Vidéke takarékszövetkezetekkel együtt eddig 35 pénzintézet fordult bírósághoz. Köztük van a lakossági hitelezés 80 százalékát lefedő nyolc nagy bankból hét: a K & H mellett a CIB, az Erste, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és az UniCredit. A sorból csak a Budapest Bank hiányzik. A bankok, takarékszövetkezetek, lízingcégek és más pénzügyi vállalkozások hétfőig nyújthatják be kereseteiket. A határidő csak a devizahitelekre vonatkozik, a forintkölcsönökkel kapcsolatban két hónap múlva kezdhetik el beadni kereseteiket a pénzintézetek.

Lakossági hitelezéssel több mint négyszáz pénzintézet foglalkozik, potenciálisan ennyi per indulhat a mostani ügyben. A devizahitelezésben nagyjából másfél száz pénzintézet érintett, ezért a következő napokban az eddig benyújtott keresetek sokszorosa is beérkezhet a bíróságra. A bankoknak nem árt igyekezniük – és nem csak a hétfői határidő miatt. Az eddig benyújtott 35 keresetből tizenkilencet formai hibák miatt, idézés kibocsátása nélkül visszaküldött a bíróság – mondta a Hír TV-ben a Fővárosi Törvényszék elnöke, hozzátéve: az alaki hibákat öt napon belül korrigálhatják a pénzintézetek. Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy bár a keresetek mellékletekkel együtt több ezer oldalasak is lehetnek, a bíróknak ezeket nem kell teljes egészében áttekinteniük. A törvény alapján ugyanis a bankoknak külön csatolniuk kell az érintett általános szerződési feltételek azon elemeit, amelyek a szerződések egyoldalú módosítását lehetővé teszik, s azokat a bizonyítékokat, amelyekkel eljárásuk tisztességességét kívánják alátámasztani.

Hatezer lakást árvereznének el

A második negyedévben a 114 781, kilencven napnál régebben nem törlesztett jelzáloghitellel terhelt lakásból 6320-at jelöltek ki kényszerértékesítésre, a jegybank adatai szerint. Az esetek többségében a kijelölt lakást nem adják el: tavaly 15 216 ingatlanból 5394 kelt el, 4032 lakást a Nemzeti Eszközkezelő vett meg. A most kijelölt otthonok lakói még nyugodtak lehetnek: él a parlament által megszavazott moratórium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.