Megnyitották a pénzcsapokat: 34 milliárd eurót kapunk Brüsszeltől

A magyar kormány több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottsággal, ez – a szükséges önerővel együtt – nagyjából 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014 és 2020 között – mondta Lázár János az MTI-nek adott nyilatkozatában.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: míg 2007-2013 között Magyarország az uniós pénzek 16 százalékát tudta gazdaságfejlesztésre fordítani, addig ez most 60 százalék lesz, a fennmaradó 40 százalékból pedig a humán- és reálinfrastruktúrát korszerűsítik. A 60 százalékos részből szerint eddig példátlan mértékű tőkeinjekcióra számíthatnak a kkv-k.

Lázár János szerint 2018-ig minden autópálya elérheti az országhatárt: az M3-as Kárpátalja felé két határátlépési ponttal, de lesz egy M4-es "kikötési pont" is Debrecen és Nagyvárad vonalában. Megépül az autópálya Kassa és Miskolc között, folytatódik az M2-es sztráda építése Vác és a magyar-szlovák határ között, az M6-os eléri majd a déli határt, sőt, szerinte arra is reális esély van, hogy az M8-as szintén elérje az országhatárt. Megkezdődik továbbá az M9-es autópálya építése, és megépül az új komáromi Duna-híd – sorolta a fejlesztési terveket, amelyeknek része a megyei jogú városok bekötése az autópályákhoz.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az agrárium, benne az élelmiszer-gazdasággal nagy nyertese lesz a büdzsének.

Lázár János közölte: a múlt héten elfogadott megállapodást előreláthatóan szeptember 11-én írja alá Orbán Viktor és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság távozó elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.