32 milliárdot kezelnek a gyerekek zsebpénzként

Jelentékeny összeg az, amivel évente a gyerekek zsebpénzként gazdálkodnak. A TakarékPont kutatása szerint ez a summa eléri a 32 milliárd forintot.

Közel évi 32 milliárd forint összeggel gazdálkodik az általános iskolás korosztály, derül ki a TakarékPont kutatásaiból, valamint Marián Béla szociológus elemzéséből. Ez az összeg zsebpénzből, az ajándékba kapott pénzből és a munkából származó bevételekből jön össze.

Ma Magyarországon havi átlag 4000 forint zsebpénzt kap a 8-14 éves gyerekek, amiből havi 1-2 ezret tudnak megtakarítani - állapítja meg a kutatás. Az előbbi összeg növekedés, hiszen egy 2008-as felmérés szerint ugyanez a korosztály havonta átlagosan 3300 forintot kapott.

Aligha meglepő, hogy a szülői viselkedésminta valamint a támogatás – például a kiadások és bevételek nyilvántartásának vezetésére nevelés, a megtakarításra való ösztönzés – befolyással van a fiatalok gazdasági érdeklődésére. Azok a fiatalok, akik kapnak ilyen jellegű iránymutatást a szüleiktől, jobban kontrollálják kiadásaikat, inkább preferálják a gyűjtögetést a pénzköltéssel szemben, jövőorientáltak, tudatosabbak, és több a megtakarításuk.

Ebből a szempontból nem túl szívderítő, hogy az elmúlt 10 év adatait nézve a magyar háztartások bruttó megtakarítási rátája 10 százalék körüli szinten mozgott. A legalacsonyabb érték 8,1 százalék, míg a legmagasabb 12,2 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a háztartások rendelkezésére álló éves jövedelmük mindössze tizedét fordíthatják gyarapodásra és megtakarításokra a fogyasztási kiadások után. Ám ennek az összegnek csak a töredékéből lesz valamilyen pénzintézeti megtakarítás.

A TakarékPont kutatásaiból – az előbbiek alapján meglepőnek mondható – adat is kiderül, hogy a 14-30 év közötti korosztály 84 százalékának már van megtakarítása, miután rendszeresen félretesz jövedelméből valamekkora összeget. Továbbá egy-egy jól meghatározott cél érdekében kétharmaduk akár fél évig vagy annál tovább is hajlandó lenne gyűjtögetni. Megtakarítási célok között említették a képzési kiadásokat, a nyelvvizsga-költségeket és a jogosítvány megszerzését.

A gyerekek és a fiatalok elsősorban közvetlen fogyasztási célok érdekében hajlandóak takarékoskodni, például valamilyen értékesebb műszaki cikk megvásárlása érdekében, vagy egy utazásra, nyaralásra, esetleg fesztiválozásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.