A földeken hízott a GDP

A mezőgazdaság, az építőipar és az ipar járult hozzá a legnagyobb arányban az idei harmadik negyedévben mért 3,2 százalékos növekedéshez - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által szerdán közzétett részletes adatokból.

A fő számokon nem változtatott a KSH, tehát az előző év azonos negyedévét 3,2 a megelőző negyedévit pedig fél százalékkal múlta felül a magyar gazdaság bővülése. Az adat az elemzők szerint túl szép, ők 2,9 százalékra helyezték a lécet.

A GDP termelési oldalán – nemzetgazdasági súlyához képest - az ipar muzsikált a legszebben, 5,6 százalékkal nőtt a teljesítménye. Ezen belül is az exportunk döntő hányadáért felelős feldolgozóipar vitte a prímet, 6,2 százalékos bővüléssel. Itt a szokásos szereplőket illeti a dicséret, azaz a közútijármű-gyártókat és beszállítóikat, kiemelten a Mercedest és az új győri gyárát tavasszal avató Audit.

Az építőipar teljesítménye 11,6 százalékkal emelkedett, a KSH ezt is ragyogó adatként kezeli, noha az első negyedév 25,7 százalékos rekordjától folyamatosan távolodik az ágazat, olyan ütemben, ahogy az előző ciklusban rendelkezésre álló uniós források elapadnak. Ami előtt gyakorlatilag sokan értetlenül állnak, az az agrárium kiemelkedő teljesítménye, hiszen a 10,8 százalékos pluszt valóban jelentősnek tekinthető.

Főleg annak fényében, hogy az ágazat tavaly erős évet zárt, s az égiek kegyelméből még ezen is számottevően tudott javítani. A többi ágazatban mérsékelt növekedést tapasztalni, visszaesést immár természetesen a bankszektor és a pénzügyi szolgáltatások, illetve az ingatlanügyletek hoztak. E téren nincs semmi változás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.