300 forint közelében - nem euró, dollár

Jókora dollárerősödés rázta meg múlt pénteken a globális pénzpiacokat. Az amerikai fizetőeszköz az euróval szemben az 1,087-es szintről 1,073-ig „izmosodott” alig egy nap alatt. A forinttal szemben hasonlóan látványos volt a produkció: reggel elég volt 289 forintot adni egy dollárért, ám este már 293 forintot kértek érte. Az amerikai deviza több mint tíz éve nem állt ilyen erős szinten az európai közös fizetőeszközzel szemben. Az árfolyamok hétfőn sem vesztek el, tegnap azok közelében folyt a kereskedés.

A hirtelen változás mögött döntően a pénteken közölt amerikai foglalkoztatási adat áll. Korábban arra számítottak, hogy az Egyesült Államokban októberben – az agrárszektort kivéve – 180 ezerrel nő a foglalkoztatottak száma. Ehhez képest a washingtoni munkaügyi tárca 271 ezres növekedésről számolt be, vagyis komoly erőt tükröz az amerikai gazdaság. Hozzányúltak az augusztusi és a szeptemberi adathoz is, mert plusz 12 ezerrel nőtt meg e két hónapban a teremtett új állások száma. Mindez már azt a spekulációt is elindította, hogy az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed még idén megemeli az alapkamatot.

A dollár immár jó ideje erősödik, s ez még akkor is igaz, ha ezt a folyamatot egyszer-egyszer hetekre megtörik – mondta a Népszabadságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A piac azzal számol, hogy a trend akár évekig maradhat. Török szerint 2016 második felére a paritás is meglehet, amikor az euró és a dollár ugyanannyit ér. Ez itthon annyit tesz, hogy a dollár forinttal szembeni jegyzése ­310–320-as szintig erősödhet. Egy ilyen ugrás a magyar gazdaságban főleg azon cégeknek hozhat változást, amelyeknek erős a dollárkitettségük, külpiaci kereskedelmüket az amerikai fizetőeszközben számolják el. A honi gazdaság alapvetően eurókötődésű, így ez a változás végül Magyarország versenyképességét előnyösen befolyásolhatja – vélekedett az elemző. (Munkatársunktól)Csempészett dollárok. Bikaerős kezd lenni a zöldhasú

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.