Csendesedett forintpiacon a tomboló vihar

Egyelőre 300 forint alatt maradt a forint/euró árfolyam, de elemzők szerint ez lényegében semmit sem jelent. A feltörekvő piacok devizái továbbra is nyomás alatt maradnak, így bármikor könnyen megütheti a forint jegyzése a lélektaninak tartott határt.

Egy szövevényes és mozgalmas színházi darabhoz hasonlíthatóak a forintpiac mai történései. Idegtépő fejlemények zajlottak már korán reggel. Az árfolyam már a nyitásban történelmi mélypont közelébe zuhant – igaz csütörtök este is 290 forint fölé emelkedett a kurzus –, s ami később történt az alighanem sokak, de különösen a devizahitelesek idegeit kétségbeesésig borzolhatta. A forint euróval szembeni jegyzésének durva mozgása már-már az októberi időszakot idézte, még ha a háttérben egészen más okok is húzódnak. A nyitás utáni 295 körüli forint/euró árfolyam után szinte számolatlanul szórták a történelmi rekordokat. Akadt ilyen 297, 298, majd 299 forint környékén is.Kora délután úgy nézett ki, hogy csupán percek vagy órák kérédése, hogy mikor éri el a kurzus a 300 forintos, lélektaninak tartott határt. Ez akkor már csak azért is tűnt így mert, alig volt visszaerősödés a forint szinte folymatosan gyengült.

Euro, forint
Euro, forint

Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy megnyugodott a piac, ám hiába voltak a hét közepi örömködések az amerikai "feketebank" felállításának ötlete körül, az innen táplálkozó jó hírek csupán kérészéletűek voltak. (Az ötlet szerint létrehoznának egy állami bankot, amelybe besöpörnék a rossz hiteleket, s így próbálnák meg terheiktől megszabadítani a kereskedelmi hitelintézeteket.) Tegnap azonban már megérkeztek a kijózanító negatív eredményekről szóló jelentések, makroadatatok. Az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó megrendelések kedvezőtlenül alakultak, mint ahogy a foglalkoztatási adatok is csúnyák, ám ami igazán drámai képet mutatott az az új lakás értékesítések előző hónaphoz mért 15 százalékos visszaesése.

Eközben persze a régiónkban a befektetői hangulat semmit sem javult, azaz a kockázatvállalási kedv alacsony. Így egyáltalán nem meglepő a forint gyengülése, s bizony az sem lenne az, ha tovább esne a forint az euróval szemben – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Azaz néhány nyugodtnak mondható nap után hihetetlenül közelivé vált a 300 forintos euró árfolyam, hiszen délután 299,11-el érte el a negatív rekordot a kurzus. Az elemző azonban hozzátette, s ezt Suppán Gergely, a Takarékbank szakértője is kiemelte, hogy ahogy az elmúlt hetekben, úgy most is régiós gyengülés tapasztalható, tehát nem kizárólag magyar bankközin esik a deviza. A lengyel zloty délután több mint kettő, a cseh korona pedig bőven egy százalékot gyengült. Török Zoltán azonban egyértelműen kijelentette és hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök által tegnap felvázolt adóátcsoportosítsásoknak semmi köze sincs a forintpiachoz, ezek a folyamatok az elképzelésektől teljesen függetlenek.

Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője szerint a mai fejleményeken nincs mit csodálkozni. Már hetek óta látni lehetett, hogy hamarosan megközelítjük a 300 forintos eurót. Éppen a régiós gyengülés miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a helyzeten nem sokat javíthat. Interveniálhatna, de semmi értelme nem lenne, mert legfeljebb csak rövid időre tartaná meg az árfolyamot, s körülbelül hasonló eredményt hozna egy kamatemelés is. A képlet tehát egyszerű: régiós mozgás van, amibe az MNB nem tud belenyúlni. Elemzésében Suppán Gergely kitért arra, hogy a feltörekvő piaci devizák a következő hónapokban is nyomás alatt lesznek, egészen addig, amíg a világgazasági krízis enyhülésének nem látszanak a jelei. Így ha a forint most nem is, ám a későbbiekben könnyen átlépheti a 300-as szintet. Várakozásai szerint azonban nem marad tartosan ez a szint, bár trendfordulóra csak árpilis, május környékén lehet számítani. A mostani feltételezései szerint az év közepén 280, az év végén 270 körül állhat majd az árfolyam.

Az említett gyenge amerikai adatok mellett alighanem az is elbizonytalanította a feltörekvő piacok befektetőit, hogy tegnap este a New York-i tőzsde igencsak méreteset esett. Ezzel együtt immár jódeje félelemmel tölti el a piaci szereplőket, hogy a lengyel költségvetési hiány növekedési kockázata folyamatosan nő, aminek következtében a környező országok megítélése is kívánni valókat hagy maga után. Londoni elemzők ráadásul arra is felhívták a figyelmet, hogy a forint helyzetén – a fentieken túl – a munkanélküliségi adat is ronthat, s alighanem rontott is, még ha meghatározó súlya most nem is volt a folyamatokban. A KSH közlése szerint az utolsó negyedévben 8 százalék lett a ráta, 0,3 százalékkal meghaladva az előző negyedévit, valamint az elmúlt év ugyenezen időszakában regisztráltat. Hogy e miatt vagy egyezerűen csak a bizonytalanság az oka, ám kétségtelen a zloty, korona, forint hármasból a forint produkálta a legnagyobb napon belüli esést.

A térségi folyamatok egyébként most alapjában a zlotyihoz igazodnak, és a lengyel valutát pedig gyengítette, hogy a múlt héten a lengyel kormány csak igen nagy hozamfelárral tudott egymilliárd eurós eurokötvényt meghirdetni. A Lengyel Nemzeti Bank kedden a vártnál jobban, háromnegyed százalékponttal csökkentette alapkamatát - 4,25 százalékra -, de ennek lehetséges hatásáról megoszlanak a vélemények. Lehet, hogy még jobban lenyomja a zlotyit, de az is lehet, hogy jótékony hatással lesz annyiban, amennyiben növeli a reményt a gazdaság stabilizálása iránt.

Bár egyelőre - azaz a délutáni órákban - a forint árfolyam az euróval szemben nem érte el a 300-as szinten, ám a devizahitelesek számára így is drámai lehet a helyzet. Az euró mellett ugyanis a svájci frankkal szemben is drasztikusan gyengült a forint. Egy óra környékén bőven 201 forint fölött is kötöttek üzletet az alpesi devizára. Míg a forint/dollár 233,71-ös szinttel 5 éves mélypontra zuhant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.