25,1 milliárd dolláros pénzügyi mentőöv Magyarországnak

Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap - egyezett meg helyi idő szerint kedden a washingtoni székhelyû Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió.

Az IMF közlése szerint a mentőcsomag célja, hogy segítsenek Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság hatásait. A Valutaalap bejelentette: 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről  állapodott meg Magyarországgal. Az EU további 8,1 milliárd dolláros,  a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani. A csomag jóváhagyásra már november elején az IMF végrehajtó  tanácsa elé kerülhet a Valutaalap gyorsított eljárása keretében -  olvasható Dominique Strauss-Kahn fõigazgató közleményében.

Az IMF a 15,7 milliárd dollár (12,5 milliárd euró) összegű  segítséget 17 hónapos készenléti hitelkeret formájában nyújtja. Az  EU 6,5 milliárd euró (8,1 milliárd dollár), a Világbank 1 milliárd  euró (1,3 milliárd dollár) hitellel kész segíteni Magyarországnak,  hogy fellendítse gazdaságát, amelyet a hitelpiaci zavarok sújtottak. A Valutaalap főigazgatója közölte: a magyar hatóságok átfogó  intézkedéscsomagot dolgoztak ki a befektetői bizalom  helyreállítására, valamint a magyar pénzügyi szférában az utóbbi  hetekben tapasztalt feszültség csillapítására. "Ez a csomag  erősíteni fogja az ország gazdaságának rövid távú stabilitását és  javítani fogja hosszú távú növekedési potenciálját" - áll a  közleményben.

A főbb intézkedések célja a fizetőképesség javítása és a  pénzügyi szektor erősítése. A csomagban lépések szerepelnek a  megfelelő forint- és devizalikviditás biztosítására, valamint, hogy  a bankrendszernek "erős tőkeszint" álljon rendelkezésére. Dominique Strauss-Kahn hangsúlyozta: a határozott magyar  intézkedések igazolják, hogy az ország kivételes szintû forrásokhoz  férhet hozzá a Valutaalaptól. Utalt rá, hogy a hitelkeret összege a  magyar IMF-kvóta több mint tízszerese, 1020 százaléka.

Az IMF főigazgatója azt is közölte: a Valutaalap - amely  szorosan együttműködött a magyar segítség ügyében az Európai  Unióval, az EU-elnökséggel és a Világbankkal - a továbbiakban is segítséget nyújt majd a magyar hatóságoknak a jelenlegi globális  pénzügyi zavarokhoz történő alkalmazkodásban.

Az IMF leszögezte: gyors lépéseket tesz, hogy segítsen a  felzárkózó piacoknak, amelyek megsínylették a globális pénzügyi  zűrzavart, valamint a fejlett ipari országok gazdaságának hirtelen  lassulását. A 185 tagú nemzetközi pénzügyi szervezetnek több mint  200 milliárd dolláros hitelkészlete van, és további forrásokra  támaszkodhat két, IMF-tagországok csoportjaival kötött megállapodás  alapján. Az IMF közölte, hogy az Izlandot és Ukrajnát, majd  Magyarországot megsegítő hitelcsomagon kívül más országokkal is tárgyal lehetséges hitelezési programokról.

Pozitív hatás

Jelentős, pozitív hatása lehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és  az Európai Unió Magyarországnak biztosított 25,1 milliárd dolláros pénzügyi mentőövének - fejtette ki Németh Dávid, az ING Bank Zrt.  makrogazdasági elemzője az MTI kérdésére. Gyakorlatilag megszűnt Magyarország fizetésképtelenségének kockázata - hangsúlyozta.

A 25,1 milliárd dollár olyan jelentős tétel, hogy hatására a  külföldi befektetők Magyarország iránti bizalma valószínűleg  jelentősen nőni fog. A bizalom erősödéséhez hozzájárulhat az is,  hogy a pénzügyi csomag államháztartási kiadáscsökkentési programmal  párosul - vélekedett.

A csomag hatására várhatóan növekszik majd a magyar állampapírok iránti kereslet - tette hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.