2,5 milliárdos kartellbírság gyógyszercégeknek

A Versenyhivatal szerint az Euromedic-Pharma, a Hungaropharma és a Teva  összejátszott az Egészségpénztár által kiírt 2011-es gyógyszerpályázaton, az akciót pedig a Mezadin Piackutató koordinálta.

Felosztották egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban a piacot az Euromedic- Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt, a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. (TEVA) a Budapesti Egészségközpont 2011-es  közbeszerzési pályázatán.

A Budapesti Egészségközpont Zrt. 2011. november 10-én gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki „Gyógyszerek és infúziós oldatok szállítása" tárgyban, a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente öt milliárd forint értékben. Az Egészségközpont külső szakértőként alkalmazta a PharmAudit Kft.-t. Azonban az időközben felszámolásra került cég a három versenyző összejátszását szervezte a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. segítségével.

A piackutatóval összejátshott vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket mindössze a három cég tudott megfelelni, így a többi potenciális pályázót, így más gyógyszergyárakat távol tartottak a tendertől.

Ezt követően a PharmAudit Kft. koordinálásával a három nagykereskedő felosztotta egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei.

A GVH a három gyógyszercégre vállalkozásonként 792 millió forint bírságot szabott ki, míg a Mezadin piackutató 66 milliós bírságot kapott. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.