220 millió euróért újul meg az erőmű

A Dunamenti Erőmű Zrt. 220 millió euró értékben, kizárólag saját forrásból hatásfoknövelő és környezetvédelmi fejlesztéseket hajt végre Százhalombattán. Az erőmű hat gázturbinája közül az egyik teljes felújítását, egy úgynevezett hőhasznosító kazán üzembe állítását valamint egy nagy hatásfokú gázturbina beépítését tervezik.

Az építkezések már 2008-ban megkezdődtek, a tervezett üzembe helyezés 2011-re várható.A társaság a projekt megvalósításával párhuzamosan lebontja termelésből kivont, elavult blokkjait is - ismertetik a cég közleménye. A fejlesztés elsődleges célja, hogy a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazásával az erőmű hatásfokát javítsák és elősegítsék a kisebb károsanyag-kibocsátást.
A fejlesztéseket elindító alapkőletételen csütörtökön részt vett Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Százhalombatta polgármestere is. A százhalombattai erőmű Magyarország egyik legnagyobb erőműve, 1.736 megawatt beépített kapacitással. A társaság tulajdonosa a GDF SUEZ cégcsoport, a világ egyik vezető energetikai vállalata. A cégcsoport jelentősebb magyarországi cége az Égáz-Dégáz Zrt., valamint a Dunamenti Erőmű Zrt. Utóbbi 2008-ban 3.177 gigawattóra villamos energiát értékesített, ezzel a magyarországi villamosenergia-felhasználás 8,4 százalékát biztosította.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.