2,1 milliárdot ért egyetlen bélyeg

A Sotheby's tegnapi New York-i aukcióján új filatéliai világrekord született, az árrekorder egy bíborvörös egycentes bélyeg, ami 1856-ban Brit-Guyanán került forgalomba - számol be a műtárgy.com.

A bélyegből háromféle változat készült, az egycentes magentából ez az egyetlen fennmaradt példány, amit árvereztek. A háromárbócos hajót ábrázoló bélyeg mindig jó befektetésnek bizonyult: eddig négyszer került kalapács alá - a tegnapi aukciót megelőzően 1922-ben, 1970-ben és 1980-ban - és ára előbb 35, majd 280, végül 935 ezer dollár volt, míg végül tegnap már 9,48 millió dollárt fizettek érte.

Ezek az összegek valamennyi alkalommal megdöntötték az éppen fennálló rekordot és így történt ez tegnap is, bár ez az ár némileg elmarad a Sotheby's várakozásaitól. Az új rekordra sokáig kellett várni; az érvényes csúcseredmény a bélyeg-kategóriában 2,3 millió dollár volt, amit még 1996-ban fizettek egy 1855-ös svéd tévnyomatért. Az abszolút filatéliai rekordot pedig 1993 óta egy két Mauritius-bélyeggel ellátott boríték tartotta, ami 1993-ban közel 4 millió dollárért cserélt gazdát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.