Igazi kár virtuális pénzlopással

Feltörték a Bitcoin legnagyobb tőzsdéjének rendszerét, csődvédelembe menekült a társaság

Nehéz időszakot él át a Bitcoin: a digitális pénz legnagyobb kereskedési és átváltó helye, a japán Mt. Gox tőzsde múlt héten csődvédelembe menekült. A virtuális fizetőeszközt azonban közvetlen veszély nem fenyegeti, hiszen a Bitcoin rendszerének védelme áthatolhatatlan maradt. Nem mondható el ugyanez a Mt. Gox tőzsdei kereskedési programjáról, amit hackerek sikeresen feltörtek, elszipkázva onnan 850 ezer Bitcoint. A tőzsdetársaságtól százezer egységet loptak el, az ügyfélszámlákról 750 ezret emeltek le. A kár 487 millió dollár.

A virtuális pénz lenyúlása azonban valós kárt okozott a tulajdonosoknak, akik méltán lehetnek dühösek a tőzsdetársaság főrészvényes vezérigazgatójára, Mark Karpelesre, hogy ilyen repedéseket hagyott a biztonsági falon. A Mt.Gox vagyona a csaknem félmilliárdos kár alig felére nyújt fedezetet, s bár a cég az ügyfelek mielőbbi kártalanítását tartja most legfontosabb feladatának, korántsem biztos, hogy később újraindíthatja tevékenységét. Már csak az elpárolgott bizalom okán is. A Bitcoin-tulajdonosok közül nyilván sokan inkább lenyelik a veszteséget, fontosabbnak tartva inkognitójuk megőrzését. (A Bitcoin lényege az anonimitás: a számlanyitáshoz elegendő egy e-mail cím vagy egy mobiltelefonszám, személyi azonosítót nem is kérnek a rendszer használatáért.)

A kereskedés ma egy hete állt le a műpénzt valódira és valódit műpénzre cserélő BTC–tőzsdén, de a nyomozás eddig nem járt eredménnyel. Az ellopott Bitcoinok „materializálása” egyébként könnyen kivitelezhető, hiszen a műpénz lényege épp az anonimitásban rejlik, ezért is rendkívül népszerű a piszkos pénzek tisztára mosásában érdekeltek körében.

A bukás egyébként sokak szerint kódolva volt, elsősorban Mike Karpeles személyisége miatt. A vezérigazgatói poszt presztízsét magasra értékelő, a vállalatvezetéshez azonban vajmi keveset konyító Karpeles ismerői szerint ő inkább a számítástechnikában merült el, mint a való világban – írja a Wired.com. Kollégái a mindennapi ügyintézésben főnöküknek nem sok hasznát látták, pedig munka lett volna bőven. Főként azután, hogy a mostani támadásnak előzménye is volt: 2011 júniusában ugyanilyen behatolással csaknem 8,75 millió dollárnyi Bitcoinnak veszett nyoma – ahogy az elkövetőknek is. A 2007-ben az amerikai Jed McCaleb által gründolt tőzsdét 2011-ben vette meg a Franciaországból Japánba áttelepült Karpeles, 12 százalékos részesedést meghagyva az alapítónak. A fényűző élethez szokott, 28 éves üzletember hitelét és komolyságát a közösségi oldalakon közzétett cicás videók sem alapozták meg, igaz, ennek a rendszer biztonságos működéséhez nem sok köze volt. Most azonban mégis úgy tűnik, az egerek könnyedén kijátszották a macskát.

Lenyúlás
Lenyúlás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.