Eladta, és meghalt

Állami kézbe került az adminisztrációs szoftver, de a felvásárlásra tragikus árnyék vetül.

Nem várt haláleset árnyékolja be az uniós pénzelosztási rendszer megreformálásának kormányzati sikertörténetét. Vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember (korábban X. kerületi, szocialista kötődésű helyi önkormányzati képviselő), a Welt 2000 Kft. korábbi tulajdonosa – közölte a 444.hu.

A 47 éves férfi állítólag nem volt beteg, halála mindenkit váratlanul ért. Ő volt a cég által kifejlesztett, az uniós támogatások felhasználásáról naprakész infromációkat szolgáltató EMIR nevű rendszer jogtulajdonosa, s hosszas, valamint látványos akciók után szánta rá magát arra, amit ismerősei szerint magától sosem tett volna meg. Eladta a jogokat az államnak. Ismerői szerint a szombati aláírás és a vasárnapi haláleset között lehet összefüggés. A Miniszterelnökség az Indexnek az ügyben annyit közölt: „ezt a tragikus halálesetet a Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály nem kommentálja”.

Mi köze mindennek a Miniszterelnökséghez? Lázár János, a szervezetet vezető államtitkár missziójának tekintette, hogy a Welt 2000 legfőbb terméke, az EMIR állami kézbe kerüljön. Évente több százmillióba, olykor milliárdokba került az uniós források adminisztrációját bonyolító szoftver folyamatos karbantartása –valójában a fejlesztése. Nem a rendszer volt rossz, hanem a folyamatosan és igen sűrűn változó jogszabályokat kellett a programnak követnie, ez pedig folyamatos munkát igényelt. A munkát azonban csak a Welt 2000 végezhette el, mert amikor az uniós pályáztatásért felelős szervezet 2003-ban megrendelte a rendszert, és amikor 2004-ben véglegesítették a szerződést, az állam nem vásárolta meg a szoftver forráskódját. Ez garantálhatta volna a szabad versenyt a karbantartást, illetve a további fejlesztéseket illetően. Bár a korabeli közbeszerzési dokumentumok szerint az eredeti állami szándék és megállapodás a szoftver fejlesztése mellett a forráskód megszerzéséről is szólt, végül ezt nem vásárolták meg. Van, aki szerint ez teljesen elfogadott a hasonló informatikai projekteknél, más szakértők szerint nonszensz, mindenesetre, csak a Welt 2000 végezhette a módosításokat. Nem olcsón, hiszen már a Bajnai-kormány idején is megpróbálták megvenni a rendszert, de nem sikerült megállapodni.

A jogtulajdonosok hosszas vitákat folytattak az Orbán-kormány embereivel is a helyzetről, s tavaly kormányhatározatban rögzítették, hogy az EMIR nevű rendszernek idén januárig állami kézbe kell kerülnie. A határidő azért is fontos lehetett, mert újabb óriási átszervezés jön: az új uniós költségvetési ciklusban (ami most kezdődött) számtalan változás lép életbe, teljesen megújul a hazai elosztási szisztéma, a döntési rendszer is – a programban ezt is mind le kell követni. Ez önmagában óriási összeg, jelentős megrendelés a Welt 2000-nek. A változás olyan mértékű, hogy a zsákutcába futott tárgyalásokat követően felmerült egy teljesen új rendszer fejlesztésének ötlete is, de erre végül nem lett volna idő. Végül „megszerezték” a céget valahogy.

Januárban egyszer már bejelentették, hogy megvették a céget, Csepreghy Nándor helyettes államtitkár egy január 13-án megjelent interjúban még az árról is beszélt: egymilliárd alatti összeget emlegetett. A 444.hu értesülései szerint aznap estére volt kitűzve a tulajdonosok és Lázár között az újabb forduló a tárgyalásról.

Korábban, tavaly december elején a NAV fegyveres ellenőrei szálltak ki a Welt 2000 irodájába és a tulajdonosok lakására is. Ahogy szokták, a kora reggeli órákban házkutattak, iratokat és számítógépeket foglaltak le. Állítólag áfacsalási ügyben nyomoztak, ám azóta olyan nyomozati cselekményt nem foganatosítottak, amelyről a cég munkatársai értesültek volna. Mindenesetre a látványos akciót az iparágban egyértelműen a kormányzat nyomásgyakorlásának tudták be. Csepreghy ez ügyben annyit mondott, hogy „nem hiszünk az ilyen módszerekben”, Lázár János pedig azt, hogy ő nem is tudott a folyamatban lévő NAV-eljárásról.

Ismerősei szerint Komáromi nem akarta eladni a jogait, üzlet- és tulajdonostársa, Galambos László az utolsó fordulókra „elfogadta a kormány vételi szándékát”. A kormányzati bejelentés szerint ők ketten írták alá az adásvételi megállapodást szombaton – állítólag 800millió forintot adott az állam a cégért.

A Welt 2000 és Komáromi András az első Orbán-kormány alatt lett kormányzati beszállító. A Matolcsy György vezette gazdasági minisztériumnak fejlesztettek egy pályázatnyilvántartó rendszert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.