Obamánál járt a Prezi vezérigazgatója

Öt év alatt a legnagyobbakhoz ért fel a Prezi. Barack Obama a Fehér Házban fogadta Árvai Pétert, a cég társalapító-vezérigazgatóját – az Adobe képviselőivel közösen. A két cég csatlakozott a ConnectED iskolai programhoz.

Obama öt éven belül az összes amerikai tanuló számára elérhetővé akarja tenni a nagy sebességű, széles sávú internetet és a nagy sebességű, vezeték nélküli összeköttetést. Az Adobe 300 millió dollár értékű szoftverrel és szoftverlicenccel, a Prezi pedig Edu Pro nevű prezentációs szoftverének 100 millió dollár értékű licencével járul hozzá a XXI. századi tantermi technológia elterjesztéséhez. A két vállalat az Apple, a Microsoft, az AT & T, a Sprint, a Verizon, az Autodesk, és az O’Reilly Media után csatlakozott a ConnectED támogatóinak köréhez.

„A Prezi több mint 100 millió dollár értékű prezentációs terméket biztosít majd a diákoknak abból a célból, hogy fejlesszék készségüket az ábravetítésben és a kreatív kommunikációban” – jelentette be Obama elnök pénteken, az első fehér házi diákfilmfesztiválon. Árvai Péter az MTI-nek elmondta, hogy a Prezi támogatását olyan közösségi finanszírozású iskolák fogják megkapni, amelyeknek egyébként nem lenne esélyük hozzájutni ilyen technológiákhoz.

„Ami igazán fantasztikus ebben az egészben, az az, hogy az ebben a programban részt vevő összes nagy név közül valószínűleg a Prezi az egyedüli, amelynek európai háttere van. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen fontosnak tartják a Prezit” – mondta. A Prezit három magyar szoftverfejlesztő 2008-ban alapította, a társaság fejlesztése nem csupán konkurenciát jelent az elektronikus diavetítőként használt PowerPointnak (a Microsoft piacvezető termékének), hanem a flash technológiát használva modernizálja a számítógépes prezentációt, miközben internetes felületen kínál szerkesztési lehetőséget.

Az ma már iparági legenda, miként jött létre a garázscég, hogyan építették fel a terméket 2009-ben, ami egyre nagyobb teret követel magának. A társaságba 2011-ben szállt be az egyik legnagyobb szoftvercégekre szakosodott amerikai befektetőcég. A társaság ma már világcég, amely szinte évről évre megduplázza alkalmazottainak számát, havonta hárommillióval növekszik a felhasználóinak a száma, van irodájuk San Franciscóban és Dél-Koreában is. Termékét ma mintegy 190 országban több, mint 35 millióan használják.

A Prezinek már a kezdet kezdetétől van egy olyan licence (az évi 59 dolláros előfizetési díjért elérhető Edu Enjoy), amelyet diákok a világon bárhol ingyen használhatnak. Az amerikai kormánnyal most arról állapodott meg a cég, hogy egyes hátrányos helyzetű iskolák az Edu Prohoz is térítésmentesen juthatnak hozzá. „Azért tudtunk eljutni idáig Amerikában, mert volt egy ilyen kezdeményezés az amerikai kormány részéről. Nagyon nyitott vagyok az ilyen kapcsolatfelvételre minden más kormánnyal is” – felelte arra a kérdésre, hogy vajon Magyarországon is beszállna-e egy hasonló kezdeményezésbe.

„Nagyon kellemes beszélgetés volt” – mondta Árvai Péter az Obama elnökkel történt találkozóról, amelyen negyedmagával vett részt. „Az elnök elmondta, hogy megbeszélésünk előtt diákokkal találkozott, és kiderült számára, hogy mennyire népszerű a Prezi a fiatalok körében. Arról is beszélt, hogy mennyire fontosnak tartja a kreativitás fejlesztését az iskolákban” – tette hozzá. Árvai arra a kérdésre, hogy az elnök vajon ismeri-e cégének termékét, úgy válaszolt: „Túlságosan jól ismer részleteket ahhoz, hogy soha ne látta volna.”

A Prezi a vezér szerint most arra törekszik, hogy a szoftvert könnyen hozzáférhetővé tegye az összes létező technológiai platformon, a felhasználónak ne kelljen azon gondolkodnia, hogy milyen telefonon vagy számítógépen fut. A cél az, hogy egyszerűen ott legyen a Prezi, és hogy az ötletek kerüljenek az előtérbe, a technológia pedig a háttérbe vonuljon. Mint mondta, ennek a célnak a megvalósítása érdekében a cég jelenleg kétszáz fős állományát az év végére legkevesebb háromszázra akarják növelni.

Igazán menő selfie – Árvai Péter a Twitteren tette közzé az általa készített képet Barack Obama társaságában
Igazán menő selfie – Árvai Péter a Twitteren tette közzé az általa készített képet Barack Obama társaságában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.