Elődjére ütött a Galaxy S5

A Samsung Galaxy S5-ös modelljének ősbemutatóját a barcelonai World Mobile Congress egyik fő attrakciójaként hirdették meg. A debütálás felemás sikert hozott. Az új csúcskészülékről ugyanazt mondják a szakértők, mint pár hónapja az iPhone 5S-ről, vagyis nem új modellnek, hanem az előd felturbózott változatának tekintik a Galaxy S5-öt.

A fanyalgás mellett persze a legtöbben kifejezetten jónak tartják az összképet, de a mobil főgombjába integrált ujjlenyomat-olvasó és a nagyobb kijelző pont az a két ötlet, amellyel már az Apple is előállt. (Igaz, ők két lépcsőben: az iPhone 5méretét növelték meg látványosan, majd az 5S kapott ujjnyomat-olvasót.) Persze nem csak az új készülék adottságai miatt maradt el a frenetikus fogadtatás, mint a bemutatón kiderült: valóban minden kiszivárgott a készülékről még a barcelonai szakvásár előtt. Figyelembe véve, hogy a Samsungnál az S4 esetében még tudtak titkot tartani, nem lehetünk meggyőződve arról, hogy ez a mostani „lék” a véletlen műve volt.

Lássuk a részleteket: a készülék majdnem akkora, mint egy Note, de külsőre szinte megegyezik az S4-es elődmodellel. A mobil méretét az 5,1 colos képernyő határozza meg. A Samsung saját fejlesztésének számító Super Amoled technológián alapuló képernyő felbontása 1080×1920 pixeles full HD. Processzora 2,5 GHz-es, kiviteltől függően négy- vagy nyolcmagos. Két GB RAM van benne, amin mindenki csodálkozik kissé, hiszen a koreaiak csipgyártó részlege direkt a mobilokba fejlesztett háromgigás modult. Tizenhat megapixeles kamera került a víz- és koszálló telefonba: ez igen fontos, mert a szennyeződések okozta sérülések az okostelefonok legnagyobb veszélyforrását jelentik. Ami a kamerát illeti, a korábbiaknál nagyobb az érzékelő szenzor mérete, s „hibrid autofókusz módot” építettek bele, amivel az élességállítás idejét csökkentik a másodperc harmadára. Természetesen 4G LTE technológiával a leggyorsabb mobil-adatátvitelre is képes a készülék, s belekerült az érintés nélküli fizetésre és adatátvitelre alkalmas NFC technológia is.

Szinte mindent tudunk tehát a Galaxy S5-ről, csak az árat nem. Egy biztos: a magyar piacon kétszázezer forint fölött lesz az alapmobil ára. Bár a készülék hivatalos bemutatója csak tegnap volt, a Magyar Telekom már bejelentette: a honlapjukon regisztrálhatnak azok, akik az elsők között szeretnék megszerezni az S5-öt. Őket a cég elektronikusan tájékoztatja, amint döntés született a hazai bevezetés dátumáról.

Az új Galaxy S5: a kiegészítő darabokat is bemutatták már, csak az árát nem tudjuk
Az új Galaxy S5: a kiegészítő darabokat is bemutatták már, csak az árát nem tudjuk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.