Műhold az égen, gyerekrajz a földön

Véget ért a SES Astra, a világ vezető műhold-üzemeltetője (55 Föld körüli szatellitből áll a flottájuk) által meghirdetett gyermekrajzverseny, amelyet idén Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Szerbiában rendeztek meg. A 8 és 15 év közötti gyermekektől azt kérték, mutassák be, szerintük miként segítik a műholdak az emberek életét. A pályázat jótékony célt is szolgált, a szervezők minden beküldött kép után egy eurót adományoztak az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezetnek. A 2013 őszén megrendezett verseny legjobb 12 művét ismét a Szlovák Nemzeti Galéria szakértő zsűrije választotta ki.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, mivel közel háromezer rajz közül kellett megtalálni a legjobbakat. Hazánkból nem csupán rekordmennyiségű alkotás érkezett, hanem magyar sikerek is szép számmal születtek. A szakértői zsűri döntése alapján a bonyhádi Nyul Sára (12 éves) 3. helyen végzett, míg a debreceni Tóth Evelin (13 éves) 9. helyezést ért el. Emellett három magyar gyermek rajza került be a közönségszavazáson a hat legnépszerűbb alkotás közé. A korábbi megmérettetésen, 2011-ben három magyar gyermek műve nyert a nemzetközi rajzpályázaton. Alkotásaikat jótékonysági árverésre bocsátották, és rajzaik szerepeltek a regionális naptárban is.

– A gyerekek kreativitása nagy segítséget jelent küldetésünkben, hogy ott nyújtsunk orvosi ellátást, illetve segítséget a katasztrófaelhárításban, ahol arra a legnagyobb szükség van – jelentette ki Pavel Gruber, az Orvosok Határok Nélkül képviselője. Az 1999-ben Nobel-békedíjat elnyert segélyszervezet háborús konfliktusok, járványok, természeti katasztrófák áldozatait segíti. Az 1971-ben Párizsban alapított szervezet 70 országban több mint 2500 nemzetközi és 29 ezer helyi szakember közreműködésével nyújt sürgősségi egészségügyi ellátást. (Ö. Z.)

Nyul Sára Adásban című képe a harmadik helyezést érdemelte ki
Nyul Sára Adásban című képe a harmadik helyezést érdemelte ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.