Mozilla-okostelefon hatezer forintért

Samsung Galaxy S5, a Sony új Z2 modellje és társa, a vízálló tablet, valamint egyre dögösebb telefonok a kínai Huaweitől – ezek tartották izgalomban a MobileWorld Congress közönségét az első napon, bár az is érezhető volt, hogy a készülékeknél ezúttal sokkal jobban érdekel mindenkit az, ami a színfalak mögött történik. Pontosabban mindaz a hálózati technológia és innováció, amely az okostelefonok mögött húzódik.

Hogy mire képes egy nagy sebességű mobilhálózat, hogyan tudja jobbá tenni az emberek életét? Napestig sorolhatnánk mindezt az egészségügyi alkalmazásoktól kezdve az okos autókig vagy éppen az intelligens városok leképezéséig. A mobiliparág legfontosabb kiállításán ezúttal a kütyük csupán epizódszerephez jutottak: persze az emberek érdeklődését mindig is fel fogják kelteni az újabb és újabb okostelefonok, de egy idő után a szemlélő is elveszti a fonalat. Különösen, hogy a piac megmutatta: a felhasználók már nem tudják olyan ütemben cserélni az 500–800 euróba kerülő készülékeket, mint ahogy a gyártók kínálata megújul.

Nem csoda, ha az iparág meghatározó alakjai és a fejlesztők, akik mindig 3-5 évvel a fogyasztói piac előtt járnak, most a gépek internetre kötésétől jönnek lázba és azoktól az elképzelésektől, amelyek beépülhetnek az életünkbe a kommunikáló eszközök és az ipari internet által.

Persze a kütyüknek is jutott szerep, rögtön az első napon egy sor bejelentéssel nyitottak a gyártók, ám elvitte előlük a show-t egy SaudiAndroid nevű Twitter-felhasználó, aki a lapzártánk idején zajló hivatalos bejelentést megelőzően kiposztolt egy képet, amelyen a Note3 és a Galaxy S4 modell között ott virít a Samsung Galaxy S5, ami jelenleg a vágy titokzatos tárgya a mobilőrültek körében.

Ebből kiderül, hogy a készülék méretei alapján inkább a nagyobb, tablet-jellegű Note3-hoz közelít majd, még jobb lesz a minősége, egy eddigiektől eltérő, pöttyözött hatást keltő hátlapot kap. Más források igazolódni látták azt a pletykát is, miszerint a Galaxy S5-öt arany színben is megjelenteti a dél-koreai vállalat – így tett pár hónapja az Apple is az iPhone-nal.

A hivatalos bejelentések sorát egyébként a kínai Huawei kezdte, a gyártó immár nemcsak az olcsó okostelefonjairól ismert, legújabb termékeivel már felmerészkedhet a nagypályára is, méghozzá igen jó árak mellett. Számos innováció is fűződik a nevéhez, ilyen volt például a világ első 4G mobilnet-routere, most pedig egy hasonló készülékkel rukkoltak elő, amely tudja a leggyorsabb LTE-szabványt. Ha az ember beletesz egy SIM kártyát, akkor 300 megabites wifit tud kreálni vele, feltéve, hogy az adott területen a szolgáltató biztosít ilyen sebességet. Jelen pillanatban ilyen lefedettség ritkaságszámba megy Európában. A készülék különlegessége, hogy váltóáramot sem igényel, beépített akkumulátora tíz órán keresztül tartja a netes kapcsolatot.

Bemutatták az Ascend G6 4G készüléket is, amely nagy méretű és qHD felbontású kijelzőjével elég megnyerő darab, ráadásul 7,85 milliméter vékony, és csak 115 gramm. Ez a készülék is több színben kapható, beleértve az aranyat, úgy látszik, ez valamiféle trend lesz a készülékpiacon, annak ellenére, hogy egy mobiltelefon esetében esztétikai értéke egyenlő a nullával. Jó, ez a telefon elérhető lesz arany-rózsaszín kombinációban is – hiába, színesedik a mobilvilág.

A legtöbbet tegnap a Sony új csúcsmodelljéről, a Z1-et leváltó Z2-ről hallottunk, amelynek 5,2 inches képernyője elképesztően jól néz ki, brutálisan erős processzor hajtja, 16 GB memóriája bővíthető, ráadásul megkapta az IP58-as minősítést, azaz nyugodtan magunkkal vihetjük az uszodába vagy a strandra, mert egy ideig vízálló. Készíthetünk vele, pontosabban a beépített, 20,7 megapixeles, stabilizált kamerával 4K felbontású videókat is. Indulóára 600 euró. A Sony elkészítette a Z táblagép utódát is, ami szintén Z2 néven lesz ismert.

A Mozilla mindeközben 25 dolláros okostelefonnal írná újra a belépőszintű készülékek piacát. Ma ennyiért, 5000-6000 forintért legfeljebb egy hagyományos alapkészülékhez lehet jutni, s az elektronikai üzletláncokban és mobilos boltokban fura helyzetet teremthet, ha ennyiért, szolgáltatói hűség nélkül, belépőszintű okosmobilt lehet majd venni.

A Sony okostelefon- és táblagépformátumban is piacra dobja a Barcelonában bemutatott Xperia Z2-es készülékeit
A Sony okostelefon- és táblagépformátumban is piacra dobja a Barcelonában bemutatott Xperia Z2-es készülékeit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.