Ha beteg a gyerek

A mélyszegénységben élő családok jövedelme nem tart ki a hónap végéig. A tartozás, amit az előző hónapról áthoznak, elveszi az esélyt attól, hogy tovább tartson. Az előre nem látható kiadások pedig megoldhatatlan helyzeteket teremtenek. A rendszerben nincs benne ezek megoldása. Nincs rá sem forrás, sem protokoll.

A legnehezebben az viselhető számunkra, ha a gyerek beteg. Az pedig télen gyakori, sokszor megfáznak megfelelő ruha, cipő nélkül, és a zsúfolt szobákban, a sok gyerek között az óvodából, iskolából hazahozott vírusok is jobban terjednek.

Az egészségügyi ellátórendszer a vizsgálatig és a recept felírásáig képes vállalni a problémát. Onnan a szülő felelőssége. Ha szerencsések, és a gyerek a családi pótlék vagy a szociális járadék kézhezvétele idején lesz beteg, akkor képesek kiváltani a gyógyszert. De a betegség ritkán igazodik a postakocsihoz, ami a pénzt hozza. Ha nincs rávaló, a gyerek marad otthon, a változó hőmérsékletű szobában, és gyógyulgat, gyógyszer nélkül. Néha meggyógyulnak. Gyakran szövődménnyel, még a nyári melegben is csorgó orral, fájó füllel. Máskor a helyzet rosszabbra fordul, kórházba kerülnek magas lázzal, tüdőgyulladással vagy más, komolyabb betegséggel.

A kapcsolatrendszerünkbe tartozó családoknál évek óta próbálunk segíteni a gyerekgyógyszerek kiváltásával, civil támogatóink segítségével. Nem sok ez, többnyire egy antibiotikum, lázcsillapító. A kis „gyógyszeralapunk” hatására a faluból sokkal kevesebb gyerek kerül kórházba efféle ok miatt. Ezer forint, szemben az egyhetes kórházi kezelés költségével. Persze mindent nem tudunk mi sem, vitaminokra, gyógyszernek nem minősülő készítményekre nem futja. Épp csak a legfontosabbakra. De az is óriási segítség lehet.

A probléma megoldatlan, látja ezt mindenki, az egészségügyi dolgozók is, gyakran megbeszéljük velük is, mennyire kétségbeejtő a helyzet. A következmények pedig még nehezebb helyzetbe hozzák azokat, akik amúgy is mélyen vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.