Az Ifo-index árnyékában

Hétfő reggel teszi közzé a német Ifo kutatóintézet az ország gazdasági szereplőinek februári hangulatát tükröző indexet.

Emiatt szinte azt lehet mondani, hogy a magyar gazdaság hete Németországban kezdődik. Aligha kétséges ugyanis: ha jó mutatót publikálnak, akkor az egyben azt is jelenti, hogy az év végén tapasztalt kedvező magyar változások a német fejlődés hatására folytatódhatnak – magyarázta a Népszabadságnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az Ifo-indexet illetően az elemzői konszenzus igen derűlátó. Ugyanezt hangsúlyozzák a CIB Bank részéről is.

Az elemzői konszenzus 110,6 pontos indexet vár, ami megegyezne az előző havi szinttel, ám ez a stagnálás aligha ad okot szomorkodásra, hiszen ez a mutató 2011 augusztusa óta a legmagasabb mért érték. Bár a napokban megjelent, főként az elemzők véleményét tükröző ZEW-index jócskán a várt alatt alakult, ha az Ifo-index teljesíti a konszenzust, az arra utal, hogy a vártnál erősebb negyedik negyedéves német gazdasági növekedés január–márciusban is folytatódhat. Az utolsó három hónap – Magyarország számára ugyancsak fontos – GDP-növekedésének németországi statisztikája egyébként kedden érkezik.

A gazdasági fejlődést, elemzői vélemények alapján, főként a nettó export segíthette, a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülése ugyanakkor gyengébben teljesíthetett – jegyezte meg Dunai Gábor, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa. Ezzel együtt a várakozások jelentős, 0,4 százalékos növekedést várnak az előző negyedévhez hasonlítva. Nem kell messzire menni további kiemelt fontosságú adatokért, hiszen pénteken a teljes eurózónára vonatkozó mutatókat tesznek közzé. Ekkor egyszerre jelenik meg a januári munkanélküliségi ráta és a februári infláció.

Előbbi valószínűleg a rekordközeli – és ezzel együtt elkeserítő – 12,0 százalékon maradhat, annak ellenére, hogy az időközben Németországban, Hollandiában és Spanyolországban megjelent februári statisztikák a munkanélküliek számáról csökkenést mutattak. Ez azonban valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy lejjebb kerüljön a munkanélküliségi ráta. Az infláció azonban újabb négyéves mélypontra süllyedhet – bár már a jelenlegi 0,7 százalék is jóval az Európai Központi Bank (EKB) célja alatt van –, ami újabb lökést jelentene az EKB-nak, hogy határozottabb makrogazdasági lépéseket tegyen a deflációs veszély enyhítésére – jegyezték meg az OTP Bank stratégái.

Ezenfelül az Európai Unióban akad még érdekes adat a héten, hiszen közzéteszik a brüsszeli – az unió tagországaira vonatkozó – gazdasági hangulat indexeket – hangsúlyozta Suppan Gergely. Az építőipar, a feldolgozóipar, a kiskereskedelem és a szolgáltatások területének eredményeit tükröző adatsor sok mindent elárul majd a közösség gazdasági állapotáról. A legutóbbi adatközlés során Magyarország kifejezetten jól teljesített. Amennyiben most is díszes adatokat tennének közzé rólunk – amit a már említett jó német Ifo-index is támogatna –, akkor megalapozottan lehetne abban bízni, hogy valóban kedvező és tartós folyamatok zajlanak a hazai gazdaságban – fejtegette Suppan.

Az Európai Uniótól eltávolodva az Egyesült Államokban is több fontos makrogazdasági adatot közölnek a hét folyamán. A negyedik negyedéves GDP-adatok a gazdaság kismértékű lassulását jelezhetik, a gazdasági aktivitásra vonatkozó számok vélhetően beleillenek majd az előző hetek adatainak sorába, amelyek gyengülő feldolgozóipari és ingatlanpiaci aktivitást mutattak. Nagy aggodalom azonban aligha ül ki a piaci szereplők arcára, mert ezeket a folyamatokat még mindig „rá lehet fogni” az Amerikában tapasztalt roppant zord időjárásra. Az Egyesült Államok gazdaságának növekedési kilátásaival kapcsolatos aggodalmak nagyobb mértékű emelkedésével csak akkor kell kalkulálni, ha a tavaszi hónapok mutatói sem jeleznek majd érdemi javulást.

Itthon a következő napokban kevés fontos adatközlésre kerül sor: a legfrissebb munkaerő-piaci statisztikák mellett a termelői árindexet teszi közzé a KSH. Ezeknek a számoknak azonban komoly piacbefolyásoló hatása nem lesz. Az előttünk álló hét piaci folyamatait éppen ezért elsősorban a globális hangulat, illetve az ukrajnai fejlemények határozhatják meg. Az ukrajnai fejlemények arra most alapot adnak, hogy kicsit megnyugodjon a forint piaca is. Rövid távon azonban kicsi az esélye egy tartós erősödő trend kibontakozásának, a forint mindaddig sérülékeny marad, amíg a befektetők körében él az a meggyőződés, mely szerint az MNB tolerálja, sőt egyesek szerint kifejezetten ösztönzi az árfolyam gyengülését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.