Ráfizetéses győzelem

Minden állami szervezetnek kötelező azonnali hatállyal a Vodafone-hoz szerződni – pedig Orbán Viktor a Telekommal köt ma megállapodást.

A szerdai Magyar Közlönyben a kormány felhatalmazta ugyanis a kormányfőt, hogy partnerségi megállapodást írjon alá a Deutsche Telekommal és leányvállalatával, a Magyar Telekommal, míg egy másik határozatban arra szólította fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy azonnali határidővel szerződtesse át a kormányzati szervek, minisztériumok, állami hivatalok nagy részét a Vodafone-hoz.

A Vodafone január elején írt alá a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal egy nettó 4,5 milliárd forint értékű, több tízezer előfizetésre, több száz intézményre kiterjedő keretszerződést, miután megnyerte az erre vonatkozó közbeszerzési pályázatot. Akkor még piaci forrásaink azt magyarázták: mindez nem jelenti automatikusan a több mint százezer kormányzati előfizető azonnali átszerződését. Az ilyen beszerzésben győztesnek lenni azért kivételezett pozíció, mert ha az érintett állami intézmények új előfizetést kötnek, vagy lejár a flottaszerződésük és szolgáltatót váltanak, akkor elsősorban a győztes Vodafone szolgáltatását kell igénybe venniük. Ha ez technikailag nem lehetséges, akkor választhatnak a második helyen végzett Magyar Telekom és a harmadik helyen végzett Telenor szolgáltatásai közül is.

Ehhez képest most új elem, hogy a kormány azonnali határidővel arra szólította fel Németh Lászlónét, hogy az érintett intézmények „helyett és nevében” kösse meg a szerződést, méghozzá azonnali határidővel. Eddig sehol nem cáfolt piaci információk szerint, jelenleg a Telekomnak százezret jóval meghaladó, míg a Telenornak mintegy húszezer állami SIM kártya van az állományában. Bő két hete a Vodafone illetékese harmincezerre becsülte a rövid időn belül hozzájuk kerülő állami előfizetések számát.

Kérdés persze, hogy a kötelező átszerződésre és átszerződtetésre milyen jogi lehetősége van a miniszternek: a legtöbb állami intézmény határozott idejű szerződéseket kötött a szolgáltatókkal, a kilépés tehát kötbérfizetési kötelezettséggel jár együtt. Azt nem tudjuk, hány állami előfizetőnek van most is érvényes határozott idejű szerződése, így becsülni is nehéz, milyen összegű kötbér ütheti az azonnali átszerződések esetén a Telekom és a Telenor markát.

Más kérdés: a piaci közvélekedés szerint az állami előfizetések már jó ideje nem jelentenek zsíros üzletet a szolgáltatóknak – így nem biztos, hogy a kormány két partnere (a Telenorral már korábban aláírták a stratégiai megállapodást) jár rosszabbul. Több szakértő szerint minden egyes állami SIM ráfizetés a cégeknek. A havi díjak lebeszélhetőek, a percdíjak pedig alacsonyabbak voltak, mint a hívásvégződtetési díjak (ezt fizetik a szolgáltatók egymásnak hálózaton kívüli hívás esetén) eddig is.

A Vodafone Magyarország ajánlatában sincs ez másként: kiemelkedően kedvezményes hívás- és SMS-, valamint adatcsomagjaival járul hozzá az intézményi szektor távközlési költségeinek optimalizálásához – írta a cég január eleji közleménye. Tarifájának a közbeszerzési eljárásban adott előfizetőnkénti ajánlati ára (mintafeladatban 796 forint) csaknem fele volt a Telenor 1548 forintos ajánlatának, de jóval alatta maradt a Telekom 1040-esének is.

 

Hatalmas üzlet, végtelen jókedv
Hatalmas üzlet, végtelen jókedv
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.