Orbán-közeli kézbe kerülhet a Dunamenti Erőmű

Az Orbán Viktor kormányfő közeli ismerőse, Garancsi István résztulajdonában álló, gázpiaci botrányba keveredett MET-csoport vásárolhatja meg az ország második legnagyobb energiatermelőjének számító Dunamenti Erőmű többségét a francia GDF Sueztől.

Az értesülést közlő Világgazdaság szerint az ügyletről az erőműcég mai közgyűlésén születhet döntés. Az állami MVM-mel kötött gázügyletekből vélhetőleg jelentős hasznot húzó, a Mol és offshore jellegű cégháló birtokolta MET résztulajdonosa Orbán Viktor jó ismerőse, a Videoton FC-t jegyző Garancsi István, illetve a kapcsolatait a Wallisszal egy évtizede megszakító Nagy György is. Ők ketten különböző ügyletek révén kapcsolatba hozhatók Hernádi Zsolt Mol-vezérrel, illetve Csányi Sándor Mol-alelnökkel, OTP-vezérrel is.

A Dunamenti Erőmű az 1995-ös privatizációkor belga irányítás alá került. Az anyacégek átalakulásai nyomán évek óta a francia GDF Suezhez tartozik. Negyedét az MVM máig megtartotta. Az elöregedett gázblokkok veszteséges működése miatt jelenleg áramot nem termel, de ezer megawattos hőteljesítményével még mindig az ország második legnagyobb erőműve. Jelentős szerepet játszik például a Mol százhalombattai finomítójának energiaellátásában. A Mol és a cseh CEZ korábban új erőművet épített volna a telephelyen, ám ezt a tervet két éve lefújták. Az érintettek a megjelenteket nem kommentálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.