Soros a gyógyszerre esküszik

Az izraeli TEVA gyógyszergyártó lett Soros György kedvence, a magyar származású amerikai nagybefektető családi alapja, a Soros Fund Management (SFM) a tavalyi negyedik negyedévben 5,7 millió TEVA-részvénnyel 9,3 millió darabosra gyarapította portfólióját, ami jelenleg 373 millió dollár értékű gyógyszerpapírt tartalmaz. Soros György alapja 9,2 milliárd dollárt kezel, összetétele rendkívül változatos, december végén 198 világcégben volt részesedése. A legnagyobb elem, a TEVA-pakett is csak négy százalékot képvisel az SFM-ből, legkisebb befektetése pedig az Eastman Kodak fotótechnológiai cégben kimutatott 87 ezer dolláros részvénycsomag. A harmadik negyedévben egyébként a Microsoft volt az alapkezelő aktuális kedvence.

Soros ezúttal is jó lóra tett, hiszen a TEVA piaci értéke csak az idén eddig 10,3 százalékkal növekedett, köszönhetően elsősorban az új vezetésbe vetett bizalomnak. A világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójának számító TEVA élére Erez Vigodmant nevezték ki, a tavaly októberben lemondott Jeremy Levin helyére. Vigodman költségoptimalizáló programot hirdetett, amivel elnyerte a profitszempontok alapján értékelő befektetők tetszését. Az igazgatóságban is új szelek fújnak, s ott is túlsúlyba kerültek a megújuláspártiak. A költségcsökkentést az olcsóbban termelő versenytársak térnyerése indokolja, különösen azoké, amelyek a TEVA profitjának több mint a felét szolgáltató, a sclerosis multiplex kezelésében alkalmazott Copaxone generikus változatainak gyártására álltak rá. A negyedik negyedévben a Magyarországon is gyárakkal rendelkező TEVA nyeresége 5,5 százalékkal nőtt, főképp egy új rákellenes gyógyszer forgalmazásának köszönhetően.

Soros egyébként ragyogó üzletet csinált azzal, hogy ősszel – részben – kiszállt a fogyasztószereket és étrend-kiegészítőket gyártó amerikai Herbalife-ból, miután úgy ítélte, ahogy az addig elért 60 százalékos hasznot ideje átforgatni gyümölcsözőbb befektetésbe. Az SMF birtokolta a Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalat részvényeinek 4,9 százalékát, ezt csökkentették 3,2 százalékosra, 121 millió dollárt felszabadítva ezzel. A legnagyobb tulajdonrészszel Carl Icahn nagybefektető rendelkezik, akinek ma is töretlen a bizalma a Herbalife-ban, dacára annak, hogy az idén az ügyfelek helyett inkább az árfolyam karcsúsodott, méghozzá 16 százalékkal.

Sorosék az év végén átrendezték portfóliójukat, elsősorban a bankszektorban és a légiközlekedésben látnak újabban fantáziát. A JP Morgan Chase, a Citigroup, Bank of America, a Leucadia befektetési bankok, az Essent jelzálog-biztosító, illetve a Delta Air Lines, az American Airlines és a United Continental papírjaiból táraztak be nagy mennyiségben. Kiszerettek a kábelszolgáltatókból, így a Charterban és a Libery Globalban csökkentették részesedésüket, a Microsoft-pakettjükből 377 millió dollárt árusítottak ki, de a Google vonzerejét is kisebbnek látják.

Szektoronkénti bontásban a szolgáltatóipar áll az élen az SFM-ben 20,5 százalékkal, a technológiai cégek 19,8 százalékot, az energiacégek 16 százalékot képviselnek. Soros György 22,9 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a 32 leggazdagabb a Bloomberg napi frissítésű rangsorában. Az SFM révén birtokolt vállalatrészesedések az utolsó negyedévben 2,7 milliárd dollárt tettek hozzá a vagyonához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.