Szépnek látszó fordulat

Első ránézésre szép növekedést produkált az elmúlt évben a hazai építőipar. A KSH jelentése szerint hosszú évek visszaesése után az ágazat termelése tavaly 9,6 százalékkal meghaladta az előző évit.

Az különösen örömteli, hogy mindkét főcsoport, így az épületek és az egyéb építmények építése is bővült, előbbi 10,4, utóbbi 8,6 százalékkal. A számok mögé nézve azonban – a markáns bővülés ellenére – nem túl szép piaci helyzet rajzolódik ki. Gabler Gergely, az Erste Bank elemzője kifejezetten örvendetes hírnek nevezte az építőipar teljesítményét, azonban több nem túl kedvező körülményre is felhívta a figyelmet. Rámutatott, hogy a robusztusnak látszó fejlődés ellenére is csak a 2001. évi szintet hozta az elmúlt évben az ágazat, vagyis nagyon mélyen áll a szektor, ami miatt sok büszkeségre nincs ok. Az elmaradás közel 50 százalékos a válság előtti csúcsévhez, 2006-hoz képest. Az elemző Koji Lászlóval, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnökével összhangban arra is rámutatott, hogy a bővülés szinte kizárólag az uniós pénzekből finanszírozott állami megrendelésekből fakad. A családoknak ugyanis forrása és kedve sincs építkezésekbe belevágni. A KSH ezzel kapcsolatban meg is jegyzi: a lakásépítések továbbra is csökkentek. Hogy mennyire visszafogott ebben a szektorban a helyzet, azt a jelzáloghitel-kihelyezések alakulásával szemléltette Gabler: tavaly ez mindössze 187 milliárd forintot tett ki, miközben 2010-ben ez még közel 400 milliárd volt, sőt ugyanez 2008-ban mintegy 1600 milliárd forintra rúgott. Vagyis a lakásépítések esetében sajnos továbbra sem beszélhetünk fordulatról. Ez pedig azt jelenti, hogy a szektor egyik lába szinte teljesen hiányzik. Az unió tagállamaiban a lakásépítések súlya az ágazat teljesítményéből 32-35 százalékot ad, míg Magyarországon ez alig 6-7 százalékra tehető – fogalmazott Koji László. További gondokra is rávilágított a szakember: az állami megrendelések élénkítő hatását az építőipari cégeknek csupán 60-70 százaléka érzékeli. Az ÉVOSZ által ugyancsak tegnap közölt – vállalkozások körében végzett – felmérési eredménye azt jelzi, hogy az építőipari cégek mintegy kétharmadánál emelkedett csak az értékesítés nettó árbevétele. Az ágazat fejlődéséből ráadásul éppen a leginkább forráshiányos, kis- és középvállalkozások nem éreztek semmit. A KSH adatait vizsgálva az Erste Bank stratégája kijelentette: ahhoz, hogy normál szintre térjen vissza az építőipari ágazat, még nagyon sok, a tavalyihoz hasonló, markáns növekedést produkáló évre van szükség.

Az ugyanakkor mindenképpen kedvező, hogy a vállalkozások év végi rendelésállománya 29,5 százalékkal nagyobb volumenű volt, mint egy évvel korábban. Ebben lehet bízni –hangsúlyozta az ÉVOSZ alelnöke. Ha ez a lendület kitart, akkor az idei évben is jelentős fejlődést könyvelhet el az építőipar.

Az év végi magas rendelésállomány azonban egy nem várt kihívás elé is állíthatja az építőipart – tette hozzá az előzőekhez Koji László. 2006 és 2012 között a fokozatos és drasztikus szűkülés miatt körülbelül 80 ezer embert „engedett el” a szektor. Ennek több mint fele szakmunkás volt, akik külföldön próbáltak boldogulás után nézni. Ennek az lett az eredménye, hogy a hazai szakemberkínálat nagymértékben csökkent. Markáns építőipari bővülés esetén még munkaerőhiány is előfordulhat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.